De aanleiding voor het proces was een kritische post op sociale media van Michael Freilich over de rol van de Iraanse journalist en zijn vermeende banden met het regime in Teheran, iets wat de journalist ontkende. Shahbandi schakelde hiervoor de bekende advocaat Fernand Keuleneers in, die in het verleden meermaals zelf Michael Freilich frontaal tackelde op Twitter/X.
Niet muilkorven
De rechtbank oordeelde in een kort vonnis van vijf pagina's dat de tweet van Michael Freilich binnen de uitoefening van zijn parlementair mandaat viel. De rechtbank vond het dan ook evident dat de tweet in verband stond met zijn werk als parlementslid en dat het gebruik van sociale media als platform voor politieke uitingen legitiem was. Ondanks dat de vraag niet binnen de muren van het parlement werd gesteld, werd Freilich volledig vrijgesteld van elke aansprakelijkheid. De rechtbank benadrukte zelfs dat het onjuist is om volksvertegenwoordigers te muilkorven.
Vlaanderen, niet Teheran
“De vrijheid van meningsuiting en de parlementaire onschendbaarheid maken dat kritische posts opstellen gelukkig niet verboden is. Dit is dan ook Vlaanderen anno 2024 in een vrij Europa, niet Teheran”, besluit Freilich.