Dermagne (PS) kreeg hierover vragen van N-VA Kamerlid Michael Freilich die de problematiek al jaren op de voet volgt. Volgens de minister zullen het wetsontwerp en de koninklijke besluiten die dit mogelijk maken ‘in het midden van de maand januari 2023’ gepubliceerd worden. Dat betekent dat de KB’s ook groen licht kregen van de Raad van State. Volgens de minister zou dan heel kort nadien “tegen het einde van januari”, de dienst ook effectief in werking treden.

Hiervoor wordt een “basisbankendientkamer” opgericht die alle aanvragen zal behandelen. Freilich is tevreden met het nieuws: “Uiteraard beter laat dan nooit, maar de politiek beseft soms te weinig hoezeer de impact van deze situatie negatief afstraalde op ons land en welke economische schade hierdoor geleden werd. Tientallen, misschien honderden ondernemingen zijn reeds naar het buitenland verhuisd, en die komen nu niet meer terug”.

In de zomer van vorig jaar nam Freilich de minister van economie nog op sleeptouw in Antwerpen waar bezoeken werden gebracht aan ondernemingen die geen bancaire diensten konden genieten zoals het openen van een rekening of het krijgen van een zakelijke lening. Zo kon de minister met eigen ogen de problematiek aanschouwen.

Onderwerpen