“Uiteraard staat het elke onderneming vrij om zich te organiseren naar best vermogen, maar als je als sector kan genieten van honderden miljoenen euro van de Belgische overheid om de bedeling van de kranten te sponsoren, dan is het toch bijzonder onkies om zoiets te doen”, aldus beide Kamerleden.

De Vivaldi regering maakte vorig jaar bekend dat ze de subsidies van de krantenbedeling, t.w.v. bijna één miljard euro over vijf jaar, wil doorzetten. Een wetsvoorstel van Francken en Freilich, om dit stop te zetten, werd door de meerderheidspartijen in de Kamer weggestemd.

Doordat de Belgische staat de krantenbedeling financiert, kunnen de uitgevers hogere winstmarges halen. Deze subsidies vormen daarnaast ook een vorm van oneerlijke concurrentie voor de uitbaters van krantenwinkels en voor de digitale media. De openbare aanbesteding voor de krantenbedeling is volgens Freilich ook op maat geschreven van bpost.

Michael Freilich zal de bevoegde minister van Economie, Dermagne, hierover in de Kamer ondervragen. “Laten we er op zijn minst voor zorgen dat er een quid pro quo is waarbij de ondernemingen die genieten van deze subsidie, de tewerkstelling in ons land garanderen. Nu vloeien die jobs en de daar bijhorende sociale zekerheidsbijdragen naar het buitenland. Vivaldi heeft zich een oor laten aannaaien.”

Onderwerpen