Vlaams minister-president Jambon bezoekt Auschwitz

Door Jan Jambon, Michael Freilich op 20 januari 2020
Jan Jambon bezoekt Auschwitz

Vlaams minister-president Jan Jambon brengt een bezoek aan Auschwitz om de 75-jarige bevrijding van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz te herdenken. Aan de vooravond van het bezoek hield hij een toespraak voor de European Jewish Association (EJA), waarin hij niet alleen het antisemitisme zwaar veroordeelde maar het ook had over de zwarte bladzijde van de schuldige medeplichtigheid van Belgische en Vlaamse autoriteiten. Dit is een schandvlek in onze geschiedenis.

“Ik vind het erg belangrijk om aanwezig te zijn bij de herdenkingsplechtigheden naar aanleiding van de 75-jarige bevrijding en om een van de gruwelijkste episodes uit de geschiedenis te herdenken”, zegt Jambon. Daags voor zijn bezoek aan Auschwitz woonde Jambon ook een symposium en galadiner van de European Jewish Association (EJA) bij, waar hij zelf een toespraak hield. Daarin veroordeelde hij niet alleen alle vormen van antisemitisme, maar ging hij ook het moeilijke thema van de collaboratie niet uit de weg.

Zwarte bladzijde

Michael Freilich, Kamerlid voor de N-VA en gewezen hoofdredacteur van Joods Actueel, wijst op het grote symbolische belang van het bezoek van de Vlaamse minister-president. “Gezien de geschiedenis is het heel belangrijk dat een minister-president van Vlaanderen niet alleen Auschwitz bezoekt, de bevrijding herdenkt en de strijd tegen het antisemitisme benadrukt, maar ook dat hij zich uitspreekt over die zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Vlaams-nationalisme”, aldus Freilich.

Auschwitz-Birkenau staat bekend als het grootste concentratie- en vernietigingskamp van nazi-Duitsland. Op 27 januari 1945 werd het kamp bevrijd door het Sovjetleger. Die dag, 27 januari, is in 2005 uitgeroepen tot Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz vinden heel wat bezoeken en plechtigheden plaats.

Lees hier de volledige toespraak van Jan Jambon

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is