De aanleiding voor het proces was een kritische vraag van Freilich over de rol van de journalist op Twitter, die tegenwoordig bekendstaat als X, tijdens de Iran-affaire die eerder dit jaar de Minister van Buitenlandse Zaken in verlegenheid bracht.

Michael Freilich verklaarde: "Vandaag vond de inleidende zitting van deze zaak plaats. De debatten over de kern van de zaak zullen later dit jaar plaatsvinden. Desalniettemin ben ik tevreden dat de rechter geen gehoor gaf aan de eis van de heer Shahbandi en meester Keuleneers om het bewuste bericht op X te verwijderen. Ik had absoluut niet de intentie om dat te doen."

"Dit geeft ook vertrouwen voor het verdere verloop van de zaak," vervolgde Freilich, "er zal eerst gedebatteerd worden over de ontvankelijkheid en de parlementaire onschendbaarheid. Vervolgens zal het hof zich buigen over de vraag of het bericht überhaupt als laster kan worden beschouwd. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit simpelweg valt onder de vrijheid van meningsuiting, en ik verwacht dat de rechter dat ook zal inzien."

"Meester Keuleneers en zijn cliënt staan nu al met lege handen bij de inleidende zitting. Ik hoop dat zij beseffen dat hun poging om mij het zwijgen op te leggen niet zal slagen. We leven immers in een rechtstaat en niet in Iran," besloot een vastberaden Freilich.

Onderwerpen