Twee op de drie mondmaskers van Avrox nooit opgehaald

Door Michael Freilich op 10 februari 2021, over deze onderwerpen: Mondmaskers
masker

Vandaag stelde ik enkele vragen aan minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) omtrent het Avrox-mondmaskers dossier. Mijn vorige vragen inzake Avrox werden door voormalige minister Goffin (MR) nooit duidelijk beantwoord. Vandaar mijn hoop dat er nu beterschap zou komen.

Opdat Avrox de mondmaskers mocht leveren, moest het bedrijf in kwestie een referentie kunnen aantonen. Minister Goffin verklaarde in het parlement dat die er was, en het om een levering ging “aan een andere staat”. Maar achteraf bleek dat niet te kloppen en zou het gaan om een order door een mysterieuze vennootschap in Mauritius, een vennootschap die nauwe banden heeft met de bestuurders van Avrox. Was dit een vergissing van Goffin of speelt hier meer?

Bedrag

Een tweede vraag ging over het bedrag dat werd betaald voor de mondmaskers. Goffin liet mij weten dat het aanbestedingsbudget 39,75 miljoen euro betrof. Maar eigenlijk moest dat 37,5 miljoen euro zijn. Hoe komt dit?
Daarenboven zijn slechts 1/3 van de door Avrox geleverde mondmaskers uiteindelijk verdeeld geweest. Dat is dus miljoenen euro’s weggegooid belastinggeld.

Private sector

Had de overheid dit niet beter aan de private sector en het efficiënte marktmechanisme overgelaten? Dat had ik trouwens reeds vanaf het begin gesuggereerd.

Bekijk hieronder mijn tussenkomst in de commissie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is