https://twitter.com/i/status/1672854638079672322

Het wetsvoorstel, ingediend door Michael Freilich, Kamerlid voor N-VA, stelt voor dat aangetekende brieven binnenkort in de eBox terecht kunnen komen. Gekoppeld daaraan is er een verplichting voor ondernemingen om die eBox te activeren, zodat elektronisch aangetekende zendingen effectief bij hen toekomen.

Freilich benadrukt de vele voordelen van dit nieuwe systeem: "Het is natuurlijk veel sneller als je vanuit huis of kantoor een aangetekende brief kunt versturen. Bovendien is het milieuvriendelijk omdat er geen papier of inkt meer nodig is. Ook het transport van het postkantoor naar de bestemmeling valt weg. Maar het grootste voordeel ligt bij de consument, aangezien de kosten van een aangetekende zending, die momenteel rond de 10 euro liggen, met maar liefst 85% zullen dalen tot anderhalve euro. Daarnaast profiteren ook bedrijven hier enorm van, omdat ze hun processen volledig kunnen digitaliseren en geen aangetekende brieven meer hoeven te scannen en apart op te slaan."

2025

Voorafgaand aan de stemming heeft Freilich samengezeten met belangrijke aanbieders van het systeem en met het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Daar werd overeengekomen om het systeem te verplichten vanaf 1 januari 2025. Dat is nu de streefdatum maar de regering zal de exacte datum nog moeten vastleggen.

Freilich benadrukt tot slot nog een aantal belangrijke elementen: "Deze wet heeft alleen betrekking op het verplicht ONTVANGEN van aangetekende zendingen door bedrijven. Iedereen die dat wil, kan nog steeds op de traditionele manier een aangetekende brief per post opsturen. Bovendien geldt de verplichting voor het ontvangen van elektronische zendingen alleen voor bedrijven. Privépersonen die nog steeds aangetekende brieven via de reguliere post willen ontvangen, kunnen dat altijd blijven doen."

Samenwerking

Kamerlid Freilich bedankt de partijen van de meerderheid om zijn idee te steunen. Zijn wetsvoorstel werd door de regering opgepikt en vandaag geïntegreerd in een wetsontwerp en gestemd. “Het stemt me tevreden dat wij kunnen samenwerking, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen, als het gaat om zaken zoals deze waar zowel consumenten als bedrijven beter van worden”.

Ondanks de positieve geluiden was er één dissidente stem in het debat. Bpost heeft in haar advies aan de Kamer laten weten dat zij de wetgeving "buiten proportie en niet gerechtvaardigd" vindt. Het feit dat Bpost tot nu toe vrijwel een monopolie had op het systeem en dit tegen hoge kosten kon exploiteren, is hier waarschijnlijk niet vreemd aan.

Onderwerpen