Michael Freilich: “Gezien de spanningen in onze straten, de aanslag in Brussel, de aanval op joodse doelwitten in Europa en het verschrikkelijk oorlogsleed in het Midden-Oosten, besloot ik deze stap te nemen en Opperrabbijn Pinchas Padwa, Imam Nordine Taouil en priester Rik Hoet uit te nodigen.”

De pers was in grote getale aanwezig om het voorlezen van een gezamenlijke verklaring bij te wonen.

Rabbijn Padwa: “Wij richten een warme oproep aan alle mensen van goede wil in onze gemeenschappen en daarbuiten: Laten we de handen in elkaar slaan, de positieve krachten bundelen en eenheid tonen voor de uitbouw van een warme samenleving – over onze verschillende ideeën en overtuigingen heen. Zoals deze bijeenkomst vandaag duidelijk maakt, is dit absoluut mogelijk.”

Imam Taouil: “Er is zoveel meer dat ons verenigt dan wat ons verdeelt. Laten we geen conflicten van elders importeren en ons leven niet laten leiden door extreme ideeën en standpunten.

In dit land zijn wij allen medeburgers, buren, vrienden en/ of handelspartners. Ons kwetsbaar sociaal weefsel verdient het, juist in deze angstige tijden, om te worden gekoesterd en versterkt. De recente Abraham Akkoorden zijn een bemoedigende stap in de juiste richting.

Priester Hoet: “Het samenbrengen van verschillende culturen en geloofsovertuigingen, het delen van vreugdevolle momenten en het bouwen aan een gezamenlijke toekomst zijn positieve stappen die wij van harte toejuichen en aanmoedigen.”

Freilich sloot af: “Laten we streven naar vrede, warm burgerschap en nabijheid, stilstaan bij elk onschuldig slachtoffer, en terrorisme resoluut afwijzen en veroordelen.”

Onderwerpen