Via een amendement wou Freilich mogelijke rechtsonzekerheid wegwerken door een Europese richtlijn over concurrentie te laten omzetten in Belgische wetgeving. Maar de regering sloeg het advies in de wind en stemde tegen het amendement.

Freilich: “Als het op de uitrol van 5G aankomt, zijn wij het allerlaatste land in de Europese Unie. Als een rechtbank later het geheel nietig verklaart, zeg dan niet dat jullie niet gewaarschuwd waren".

4de operator

De discussie kadert over de mogelijke plannen om een 4de Mobiele operator toe te laten in ons land aan bijzondere gunstvoorwaarden. Volgens Freilich zijn nieuwe operatoren welkom maar moet de regering wel de basisregels van de Europese Unie rond marktverstoring, staatssteun en oneerlijke concurrentie respecteren.

In haar marktonderzoek van april stelde de regulator van de Telecom, het BIPT het volgende: “In tegenstelling tot de vaste markt, die slechts twee netwerkoperatoren kent, wordt de Belgische mobiele markt dan ook niet gekenmerkt door grote concurrentieproblemen die een tussenkomst ex ante vereisen of gemakkelijk mogelijk maken.”

Pro en contra’s

Volgens onderzoeksbureau Axon, zou een vierde operator de mobiele prijzen kunnen doen verlagen met 13%. Wie dus een abonnement van €25 per maand heeft kan zijn prijs zien zakken tot €22 per maand. Maar dat zou dan wel ten koste gaan van een verhoogde straling terwijl ook de grote energiebesparing, die 5G met zich meebrengt tot -30%, teniet zou worden gedaan.

Freilich: “Verhoogde straling en meer elektriciteit zouden de voordelen van een bescheiden prijsverlaging wel eens teniet kunnen doen maar op zich is het niet hiervoor dat ik waarschuw. Waar wel een probleem is als we een nieuwe speler gunstvoorwaarden beloven zonder aantoonbaar concurrentieprobleem. Dat kan ons wel eens duur komen te staan bij Europa en een fikse boete opleveren”.

Onderwerpen