Meneer, mevrouw de minister.

De Britse pers bracht een paar weken geleden het nieuws van een mogelijke dreiging tegen de Joodse gemeenschap in dat land. Het gaat meer specifiek om de staatssecretaris voor Veiligheidszaken daar, de heer Tom Tugendhat, ook bevoegd voor de geheime dienst MI5. Volgens hem huurt Iran criminelen en criminele organisaties in om Britse Joden te bespioneren ter voorbereiding van een mogelijke moordcampagne tegen de leden van de gemeenschap.

Ook plaatste Iran de voorbije weken verschillende Nederlandse pro-Joodse organisaties op hun sanctielijst, alsook een aantal personen. Dat stond onder andere in De Telegraaf.

Hebt u kennisgenomen van deze informatie? Staan u of uw diensten hierover in contact met uw collega’s in Nederland en Groot-Brittannië?

Welke stappen werden in ons land ondernomen naar aanleiding van deze onrustwekkende berichtgeving? Is eenzelfde dreiging waarschijnlijk voor de Joodse gemeenschap in ons land? Is daar iets over geweten? Kunt u de Joodse gemeenschap verzekeren dat alles gedaan wordt om de veiligheid te garanderen?

Tot slot, wat is uw mening over het feit dat Iran publiekelijk Joodse organisaties beschuldigt van het meewerken aan terrorisme?

Onderwerpen