Ondanks protesten uit de Europese unie, het Vaticaan, Rusland en de Verenigde Staren werd de voormalige Orthodoxe kerk in Istanbul omgevormd tot een moskee. Op 24 juli 2020 vond het eerste vrijdaggebed plaats met meer dan 1000 aanwezigen. Christelijke afbeeldingen zouden hierbij worden afgedekt. President Erdogan was prominent aanwezig en bejubelde het gebeuren. Ook de orthodoxe kerk (wiens zetel in Istanboel ligt) is niet tevreden met wat ze als een politieke beslissing ziet. Patriarch Bartholomeos noemde de omvorming "onaanvaardbaar" en zei dat zulke acties een negatieve impact hebben op dialoog.

Te betreuren
Michael Freilich: "De bijzondere status-quo die het gebouw behield, is hiermee na bijna een eeuw van tafel geveegd, en dat betreur ik. We zien steeds vaker een dominante, ja zelfs agressieve vorm van islam die weinig respect opbrengt voor andere levensovertuigingen of geloofsgemeenschappen. Het feit dat president Erdogan hierin meegaat zegt genoeg over de koers die hij wil varen.

Ik roep onze regering dan ook op om onze bezorgdheid en verdriet over deze gang van zaken kenbaar te maken aan de Turkse autoriteiten. Als het Westen nu niet harder op tafel klopt, dan geven we een signaal dat het ons allemaal niet zo veel kan schelen.

Bijna in heel het Midden-Oosten worden niet-moslims vervolgd vanwege hun geloof, als dit nu ook gaat gebeuren in Turkije, aan de voordeur van Europa, dan moeten we ons hier duidelijk tegen uitspreken."
 

 

Achtergrond
Eeuwenlang was de Hagia Sophia de grootste christelijke kerk en een pronkstuk van het orthodoxe christendom. Na de verovering van Constantinopel door de Turkse Ottomanen werd de kerk een eerste keer omgevormd tot een moskee. In 1934 werd het gebouw een museum en kwamen de christelijke schilderingen opnieuw aan het licht.

De Hagia Sophia werd door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed van de mensheid maar de organisatie overweegt om de status van de Hagia Sophia opnieuw te bekijken.

Onderwerpen