Enkele dagen geleden ontving ik een mail van iemand die het Joods Museum van België in de Miniemenstraat te Brussel had bezocht. Hoewel dit museum door de Vlaamse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt ondersteund, bleek het niet mogelijk te zijn om er in het Nederlands geholpen te worden.

"Groot was mijn verbazing toen ik moest vaststellen dat in dit museum het niet mogelijk was om in het Nederlands geholpen te worden. Bij de ingang (security veiligheidssas) werden we via intercom aangesproken door een persoon die ons niet kon / wilde te woord staan in het Nederlands. Hij kon ons enkel helpen in het Frans of Engels. Bij de inkombalie waar tickets enz kunnen gekocht worden werden wij door een vriendelijke dame ontvangen, helaas opnieuw enkel in het Frans en Engels. Ook zij was het Nederlands helemaal niet machtig."

Jammer genoeg gaat het hier niet om een recent fenomeen, maar om een situatie waarover ik in het verleden als journalist reeds vaker mijn afkeuring heb geuit. Hoewel ik toen nog niet politiek actief was, heb ik na het schrijven van een artikel in Joods Actueel er wel voor gezorgd dat vanaf dan de informatie over de tentoonstellingen en activiteiten op de website ook in het Nederlands werden gepubliceerd.

Het hier vermelde voorbeeld van het eentalige onthaal in het Joods Museum is spijtig genoeg een algemeen Brussels probleem. Gelijkaardige klachten zijn immers ook te horen over de ziekenhuizen, ambulanciersdiensten, gemeenteloketten en politie in Brussel. Bovendien dreigen deze terechte opmerkingen hierover enkel maar toe te nemen indien men de vereiste van individuele tweetaligheid van ambtenaren zou vervangen door tweetaligheid van de dienst.

In elk geval zal ik mijn N-VA-collega’s op het Brusselse en Vlaamse niveau hierover contacteren zodat zij dit kunnen aankaarten bij de respectievelijke regeringen. Ik wil weten welke concrete maatregelen er genomen zullen worden zodat de Vlaamse bezoekers van het Joods museum in het Nederlands kunnen worden geholpen. Vlaanderen verdient meer respect!

 

Onderwerpen