“Het is goed dat Jean-Paul Van Avermaet weg is maar voor mij is het duidelijk dat de volledige Raad van Bestuur boter op het hoofd heeft. Zij hebben hem maandenlang aan boord gehouden, hebben geen plan B opgesteld voor het geval hij schuldig werd bevonden voor marktmanipulatie en namen schijnbaar genoegen met het feit dat hij ze voorloog. Ook voor de barslechte financiële resultaten dragen zij mee schuld, meer nog dan Van Avermaet die pas een jaar in dienst was”.

“Het kostte minister Petra De Sutter (Groen) ook bijzonder veel moeite om haar eigen raad van bestuur te overtuigen om de CEO op straat te zetten. Op Radio 1 verklaarde ze opgelucht te zijn dat de Raad Van Bestuur die stap durfde zetten, ik citeer: “daar was dan uiteindelijk wel een meerderheid die onze instructies is gevolgd”. Dat is toch te gek voor woorden en voor mij een duidelijke blijk dat het vertrouwen geschonden is tussen de regering en de Raad van Bestuur. Laten we toch niet vergeten dat bestuursleden daar zetelen namens de overheid, namens de belastingbetaler en dat ze daar onze belangen moeten behartigen. Men spreekt van een ‘autonoom overheidsbedrijf’, maar wat betekent dat dan exact? Dat wij mogen opdraaien voor het geld en de verliezen moeten slikken maar geen zegje kunnen hebben over de richting van het bedrijf? Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

“En dat brengt ons bij een fundamenteler debat. Is het de taak van een overheid om pakjes te bedelen? Is het de taak van de Belgische overheid om ervoor te zorgen dat Joe the Plumber in Milwaukee zijn pakje goed wordt gesorteerd? Want dat is effectief het geval via het bedrijf Radial en zijn tienduizenden medewerkers, dat volledig deel uitmaakt van de Bpost groep. Stap daar toch van af.

Een overheid moet zich concentreren op zijn kerntaken. Zorg dat justitie draait, gezondheidszorg en binnenlandse veiligheid. Laat het bezorgen van pakjes en het verkopen van GSM abonnementen aan anderen over. Loopt het daar financieel fout, dan zal de Belgische burger daar alvast niet het slachtoffer van zijn maar de professionele belegger.”  

Onderwerpen