De Europese Commissie kwam deze week met een voorstel om nog slechts één soort oplader te gebruiken. Bij elke aankoop van een elektronisch apparaat wordt er immers ook telkens een nieuwe oplaadkabel gekocht. Hierdoor zouden er volgens schattingen zo’n 300 miljoen ongebruikte kabels rondslingeren in Europa. Concreet wil de E.U. daarom een universele oplaadpoort invoeren.

Michael Freilich, die de specialist IT en cyberveiligheid van de N-VA is, reageert positief over het Europese voorstel.

“We zijn zeker voorstander van het idee om met een standaardpoort de e-waste weg te werken. Het is goed voor het milieu én goed voor de consument”, aldus Freilich in Het Nieuwsblad.

“Wij willen in eigen land het initiatief nemen en de wetgeving ook in die zin aanpassen, het is wel eerst wachten op het Europees akkoord.”

Ladertypes

Momenteel worden er voornamelijk drie poorttypes in Europa gebruikt; de usb b-poort die een boven-en een onderkant heeft, de compactere usb c-poort en de lightning-poort van Apple. Om de overvloed aan elektronisch afval terug te dringen, wil de Europese Commissie producenten verplichten om de usb c-poort te gebruiken.