Hezbollah, waarde collega’s, geniet een privilege die weinig andere terreurgroepen haar voordoen. De organisatie heeft namelijk de mogelijkheid gekregen om in Europa, en enkel in Europa, opgesplitst te zijn geworden in twee entiteiten, een militaire en een politieke vleugel.

Maar laten we er geen doekjes om winden, Hezbollah is en blijft een terreurorganisatie, een extremistische jihadistische groep wiens doel is om van Libanon een Islamitische republiek te maken zoals Iran. Wat terreurgroepen met elkaar gemeen hebben, of het nu Hamas, Al Qaida, IS of Hezbollah is: ze schuwen er niet voor terug om onschuldige burgers te viseren om hun doel te bereiken. En met viseren bedoel ik dus aanvallen, verwonden en vermoorden.

Aanslagen

Hezbollah gaat ook internationaal te werk. Wat in de jaren ’80 begon met het aanvallen van doelen in eigen land, Libanon, verhuisde al snel naar Europa en de rest van de wereld. De organisatie is ook door en door antisemitisch en spreekt in haar geschriften, schoolboeken en toespraken steeds weer over de wereldheerschappij van de Joodse bankiers, en wijzen erop hoe de media en de politiek in handen zijn van de Joodse gemeenschap. U ziet het dames en heren, jullie dansen blijkbaar allemaal naar mijn pijpen.

Om die reden voerden ze trouwens een grote zelfmoordaanslag uit op het Joods Cultureel Centrum in Buenos Aires, Argentinië, ook al was dat geen Israëlisch doelwit. Daarbij kwamen meer dan 85 mensen om het leven en vielen er 300 gewonden.

Maar ook in Europa heeft Hezbollah toegeslagen, bijvoorbeeld in 2012 toen ze  een bus vol toeristen hebben opgeblazen in Bulgarije met 6 doden als gevolg.

Het is die aanslag die aan de basis lag van Europa om Hezbollah, de partij van God, op de lijst van verboden terreurbewegingen te plaatsen.

Trouwens, voor elke geslaagde aanslag zijn er ook verschillende die worden verijdeld, zoals bijvoorbeeld gefaalde aanslagen van Hezbollah in Cyprus en Londen.

Terreurlijst

Maar, Europa zou Europa niet zijn als het geen handig middel zou hebben gevonden om via een achterpoortje de organisatie alsnog toegang te verlenen om fondsen te verzamelen bij ons. Hezbollah werd namelijk opgesplitst in een militaire en een politieke vleugel, een opsplitsing die de organisatie zelf NIET maakt. In toespraken en teksten lezen we de leiders van die organisatie namelijk stellen dat zij “één en ondeelbaar zijn”.

Verschillende EU landen hebben die doorzichtige ‘politieke’ poging echter doorzien en gaan daar niet in mee. Dat is het geval voor het Verenigd Koninkrijk, Nederland, en sinds eerder dit jaar ook Duitsland, waar de Bundestag de organisatie in zijn volledigheid heeft verboden.

Hoewel het aantal dodelijke slachtoffers in Europa door Hezbollah gelukkig beperkt bleef  zijn de belangrijkste redenen om de organisatie in zijn geheel te verbieden om de fondsenwerving en rekrutering van Hezbollah op ons continent aan banden leggen. Zonder centen en gemotiveerd personeel kan je namelijk geen organisatie uitbouwen en onderhouden. Dat is zo voor elke onderneming, maar zeker ook voor criminele en terroristisch organisaties.

Op het Europees continent zijn er reeds verschillende individuen veroordeeld voor hun steun aan de militaire tak van Hezbollah, maar de juridische strijd wordt bemoeilijkt omdat Hezbollah-fondsenronselaars claimen dat ze werken voor de politieke vleugel.

Wanneer er een geldtransfer gebeurt vanuit ons land naar Libanon met in de mededeling netjes vermeld dat deze centen enkel bedoeld zijn voor politieke doeleinden, denken we dan echt dat Sheikh Hassan Nasrallah, de spirituele leider van Hezbollah en feitelijke dictator die er 30 jaar de plak zwaait, daar mooi gehoor aan zal geven?

Propaganda

In mijn wetsvoorstel breng ik tal van voorbeelden aan die tonen hoe Hezbollah via criminele activiteiten in Europa, onder andere het smokkelen van drugs en het witwassen van geld, een spoor van illegale activiteiten achterlaat. Samen kunnen wij dit een halt toeroepen door onder andere het  verbieden van Al Manar TV, een propagandatool van Iran en Hezbollah die onze Europese moslimburgers tracht te radicaliseren en die reeds verboden is in verschillende Europese landen.

Europa koos ervoor om een onderscheid te maken tussen de politieke en de militaire vleugel omdat het zogezegd “Libanon niet wilde destabiliseren”. Maar vertelt u mij nu eens, is Libanon een voorbeeld van een stabiel land? Een andere reden die men opwerpt is dat Hezbollah natuurlijk ook aan politiek doet. Dat kan best zijn maar het is heus geen CD&V aan de Middellandse Zee. We weten hoe politiek er aan toe gaat in dat land met in 2005 de aanslag en moord op premier Rafik Hariri en 21 bijstanders. En in 2008 gebruikte Hezbollah fysiek geweld om een hele regio van de hoofdstad Beiroet over te nemen.

Iran

Hezbollah wordt door haar sjiitische heermeester Iran gefinancierd, en deze week start toevallig het proces over de verijdelde aanslag op een conferentie in Parijs. Alle informatie wijst in de richting van Iraanse inmenging. Een Iraanse diplomaat uit Zweden zou een Belgisch-Iraans koppel hebben bevoorraad met explosieven en de man zwaaide zelfs met zijn diplomatiek paspoort om te ontsnappen aan arrestatie. Dat is gelukkig anders gelopen en hij werd gearresteerd.

En deze zomer nog hebben we gehoord van Amerikaanse anti-terreurexperts bij het State Department, hoe Hezbollah via ons land explosieven verspreidt over Europa in zogenaamde cold-packs die eruit zien als EHBO-kits.

Conclusie: We hebben hier een opportuniteit om voor eens en altijd duidelijk te maken dat terreur niet rendeert. Hezbollah is een vijand van het vrije westen, een vijand van de democratie, een vijand van alle waarden die wij dierbaar vinden. Hen opsplitsen in een politieke en een militaire vleugel is quatsch.

Vandaar onze vraag, eerbiedig de wil van Hezbollah zelf. Ik citeer Naim Qassem, de vice-secretaris generaal van Hezbollah die verklaarde "We don't have a military wing and a political one; we don't have Hezbollah on one hand and the resistance party on the other...Every element of Hezbollah, from commanders to members as well as our various capabilities, are in the service of the resistance, and we have nothing but the resistance as a priority."

U zult het mij niet vaak horen zeggen, maar in deze vind ik dat we die man gelijk moeten geven.

Vandaar mijn vraag. Steun onze resolutie, verbied Hezbollah in zijn geheel, in België!

Onderwerpen