Via een bijzondere procedure, gezien de meerderheid het voorstel eerder verworpen had. “Het is tijd voor de regering-De Croo om kleur te bekennen. Kiezen ze in crisistijden voor een besparing van honderden miljoenen belastinggeld of voor een peperduur systeem dat uitnodigt tot fraude?”

Dankzij enkele rake parlementaire vragen kreeg Michael Freilich lucht van mogelijk gesjoemel. De aanbesteding zou bewust op maat van bpost geschreven zijn, waardoor de uitgevers aan zeer lage prijzen hun mediaproducten kunnen laten bedelen bij de bevolking, dat terwijl de subsidies torenhoog blijven. Ondertussen werd een intern onderzoek opgestart en de CEO van bpost, Dirk Tirez, zette een stap opzij. Niet veel later volgden er ook huiszoekingen bij twee bedrijven, waaronder DPG Media.

“Ik denk dat het voor iedereen duidelijk is dat dit zo niet verder kan. In de meeste Europese landen zijn er helemaal geen subsidies zijn voor zo’n bedeling. Waarom blijft de regering-De Croo zich dan zo hard verzetten?”, vraagt Michael Freilich zich af, “Mogelijks omdat de PS een grote liefhebber is van het systeem.”

Stopzetting in 2024

Omwille van de budgettaire onenigheid binnen de regering, zal een nieuwe concessie niet van start kunnen gaan op 1 januari 2023 en wordt de huidige aanbesteding aan bpost met een jaar verlengd.

Theo Francken, die samen met Freilich het wetsvoorstel ter stemming voorlegt, ziet dit als een ideaal uitdoofscenario: “We kunnen het natuurlijk niet maken dat de kranten vanaf volgende maand niet meer bedeeld worden. Maar op deze manier hebben de uitgevers en de markt een jaar de tijd om zich voor te bereiden en een eigen bedeling te organiseren tegen 2024. De Europese Commissie heeft de krantenconcessie daarbij omschreven als een ‘marktverstorende staatssteun’. Toch een ernstige tik op de vingers.”

Indien de meerderheidspartijen straks positief reageren op de bijzondere procedure, dan komt het wetsvoorstel terug naar de bevoegde commissie.

Onderwerpen