N-VA vraagt dringend om federale middelen te herzien na verijdelde aanslag op Synagoge in Duitsland

Door Michael Freilich op 17 september 2021, over deze onderwerpen: Antisemitisme

Na een tip van een buitenlandse inlichtingendienst heeft de Duitse politie gisteren (donderdag 16 september) een islamistische cel opgerold die van plan was om een synagoge in Duitsland op te blazen. (zie ook https://edition.cnn.com/2021/09/16/europe/hagen-germany-synagogue-police...)

 

 

 

foto Belga

N-VA Kamerlid Michael Freilich: “Ik vraag de regering om per direct de beslissing te herzien waarbij ze alle federale steun voor de beveiliging van Joodse instellingen hebben opgeschort”. Eerder deze maand werd de bewaking door de militairen stopgezet en werden deze niet vervangen door federale politie, ondanks een vraag hiertoe vanuit de Joodse gemeenschap. Ook de oproep van Antwerps korpschef Muyters om extra financiering te voorzien voor de lokale politie werd genegeerd.

 

Roekeloos

Freilich: “Wat deze regering doet, kan ik niet anders omschrijven dan roekeloos als je weet dat de Joodse gemeenschap in Antwerpen en Brussel onder een verhoogd terreurniveau staan, waarbij het Ocad een aanslag ‘mogelijk en waarschijnlijk’ acht. De plaats van de verijdelde aanslag in Duitsland ligt op nog geen 3 uur van Antwerpen”.

 

Frankrijk

De Franse minister van Binnenlandse zaken Gérald Darmanin heeft omwille van het zeer hoge niveau van terreurdreiging tegen Joodse instellingen, alle prefecten aangeraden om maatregelen te nemen om de veiligheid te versterken tijdens de maand september waarin verschillende Joodse feestdagen vallen. Darmanin had het volgens AFP over « le niveau très élevé de la menace terroriste ».

 

Bart De Wever

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever treedt zijn Kamerlid bij: “Het is onbegrijpelijk dat de federale regering de voornaamste kerntaak van de overheid, namelijk zorgen voor de veiligheid van de hele bevolking, aan het lokale niveau overlaat door de beveiliging van de Joodse gemeenschap af te bouwen. We roepen de federale regering dan ook op om haar verantwoordelijkheid te nemen en hier het nodige voor te doen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is