N-VA doet aangifte van strafbare feiten bpost

Door Michael Freilich, Peter De Roover op 16 mei 2023
Michael Freilich en Peter De Roover

Tijdens zijn parlementair onderzoek naar de malversaties bij bpost stootte Kamerlid Michael Freilich op verschillende elementen die kunnen wijzen op strafbare feiten, zowel bij de federale overheid, de federale kabinetten als bij bpost. Na overleg met deskundigen doet hij samen met fractievoorzitter Peter De Roover aangifte bij het parket van eerste aanleg in Brussel. De Kamerleden bezorgen de documenten die strafbare feiten kunnen aantonen aan het parket. Lees verder onder de video. 


“Ik heb al heel wat bezwarende informatie naar boven gespit in mijn carrière. Maar dat ik uiteindelijk naar het parket zou stappen om aangifte te doen tegen de Belgische Staat? Dat had ik nooit durven denken”, zegt Kamerlid Michael Freilich.

Onwelriekende bpost-potten

Fractievoorzitter Peter De Roover treedt hem bij: “Collega Freilich leverde uitstekend werk wat er voor gezorgd heeft dat meerdere deksels van onwelriekende bpost-potten werden gelicht. Er bestaat echter een grens tussen de wetgevende, controlerende macht en de rechtsprekende macht. Daar zijn we stilaan aanbeland. Daarom nemen we als volksvertegenwoordigers en als burgers onze verantwoordelijkheid en doen we officieel aangifte bij het parket.”

Uitgekiende doofpotoperatie

“Alles wijst op een uitgekiende doofpotoperatie van bpost-voorzitster Hanard en minister van Economie Dermagne (PS). Zo wordt de audit, die bpost liet uitvoeren door familie en kennissen van betrokken personen, niet gedeeld met het parlement, ondanks onze herhaalde vragen daartoe. Wat heeft men te verbergen, en waarom kreeg minister Dermagne wel een kopie? Waarom legde Dermagne geen klacht neer tegen bpost en Hanard toen die trachtten om de gunningprocedure voor de kranten te beïnvloeden? Wij kunnen enkel vragen stellen maar de regering is erg karig in de antwoorden”, stelt Freilich vast.

Transparantie weinig om het lijf

“De beloofde transparantie heeft te weinig om het lijf. Als Michael als Kamerlid geen afdoende antwoord krijgt op zeer relevante vragen, dan moeten we ook andere middelen aanwenden. Ook daarom doen wij vandaag aangifte in deze onverkwikkelijke zaak”, voegt De Roover er aan toe.

Ook openheid in parlement

Uiteraard zet de N-VA-fractie haar parlementair werk verder en roept ze de regering op zich coöperatief op te stellen tegenover het parlement. Freilich zal er vanmiddag ook bij bpost-voorzitter Hanard op aandringen passende openheid te geven in deze zaak van het hoogste maatschappelijke belang.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is