5G is de telecomtechnologie van de toekomst en biedt veel meer dan supersnel internet. Hierdoor zullen honderden miljoenen apparaten verbonden zijn met het internet en met elkaar. Transport, logistiek, de medische wereld, fabrieken, productieprocessen en zoveel meer zullen er helemaal anders gaan uitzien.

De impact op onze maatschappij en onze economie zal dus bijzonder groot zijn.  5G gaat dus niet alleen over vitale maar ook over kritieke infrastructuur voor het land.

Waarschuwing

Uit het antwoord van de minister blijkt voor het eerst dat de Belgische veiligheidsdiensten (de militaire veiligheidsdienst ADIV en de Staatsveiligheid VSSE) beschermingsniveau 4 adviseren bij de uitrol van het 5G netwerk, wat inhoudt dat telecomproviders een beperking zou worden opgelegd om apparatuur van zgn. “niet-betrouwbare leveranciers” te gebruiken.

“Niet-betrouwbare leveranciers”

De Amerikanen noemen man en paard. Volgens hen gaat het bij “untrusted vendors” over Chinese technologiebedrijven. Dat blijkt uit een rapport van 4 december van het State Department:

“Chinese telecommunications firms such as Huawei and ZTE must comply with the directives of the government of the People’s Republic of China, without any meaningful checks and balances that would prevent misuse of data. [...]  The United States urges all countries, including our partners and allies, to adopt national security policies that would prevent untrusted vendors from accessing any part of their future 5G networks.”

In het antwoord van de minister lezen we:

“De veiligheidsdiensten motiveren het [invoeren van niveau 4] om de risico’s te beperken inzake de nationale veiligheid, strategische afhankelijkheid, de privacy van de inwoners van ons land en de bescherming van de Belgische wetenschappelijke en economische belangen.”

Actieplan

In België ontbreekt momenteel een wetgevend kader dat voorziet in het opleggen van beschermingsmaatregelen aan operatoren. Met een regering in lopende zaken is het ook de vraag of zoiets er snel zal komen. Ondertussen zijn de meeste Europese landen reeds een tijd bezig met deze problematiek en hebben Frankrijk en Nederland zelfs concrete wetgeving uitgerold.

Michael Freilich, die voor N-VA het dossier Telecom opvolgt in de Kamer is duidelijk:

  • Het advies van de veiligheidsdiensten moeten wij au sérieux nemen. Dit is een duidelijke wake-up call die vraagt om dringende actie. Daarom zullen wij de komende weken werken aan een wetgevend kader dat toelaat de aanbevelingen te implementeren. Wij willen waterdichte garanties voor een veilig 5G netwerk.
  • Met Brussel als zetel van diverse Europese instellingen en de NAVO is het daarenboven ook belangrijk om de informatieveiligheid in de hoofdstad te garanderen. Maar ook onze havensteden dienen extra beschermd te worden.
  • Ik roep daarom op om hier over de partijgrenzen heen constructief met ons samen te werken aangezien het gaat om de bescherming van de nationale veiligheid en soevereiniteit van het land.

Achtergrond: Veiligheidsniveau's

Niveau 1:           huidige niveau van beveiliging.
Niveau 2:           extra monitoring en controle van apparatuur.
Niveau 3:           beperking van het gebruik door de overheid van apparatuur van niet- betrouwbare leveranciers.
Niveau 4:           beperking van apparatuur van niet-betrouwbare leveranciers
Niveau 5:           verbod op alle apparatuur van niet-betrouwbare leveranciers, dus ook op handsets voor individuele gebruikers

Onderwerpen