De historische Abrahamakkoorden, die in september 2020 op het gazon van het Witte Huis werden ondertekend, normaliseerden voor het eerst de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en twee Arabische staten, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, en Marokko en Soedan volgden. De overeenkomsten hebben tastbare voordelen gebracht op het gebied van economische samenwerking, culturele uitwisselingen en regionale samenwerking op het gebied van veiligheid.

De verjaardag van deze gebeurtenis werd gevierd in aanwezigheid van de ambassadeurs van de ondertekenende landen: Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en de Verenigde Staten.

De ceremonie werd bijgewoond door hooggeplaatste vertegenwoordigers van de ondertekenende staten: Israël, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en de Verenigde Staten. De gelegenheid werd gemarkeerd door een reeks activiteiten die bedoeld waren om de vooruitgang en de verwezenlijkingen sinds de ondertekening van de Abraham Akkoorden onder de aandacht te brengen, waaronder een rondetafelgesprek, een ondertekeningsceremonie en een muzikaal intermezzo passend bij de gelegenheid.

De Hongaarse ambassade in België en Luxemburg was gastheer van de viering, aangezien Hongarije de enige EU-lidstaat was die die dag vertegenwoordigd was op de ondertekeningsceremonie van de Abrahamakkoorden in Washington.

"Deze viering markeert een belangrijke mijlpaal in de voortdurende inspanningen om vrede en samenwerking in het Midden-Oosten te bevorderen en om het belang van de Abraham Akkoorden in de Europese Unie onder de aandacht te brengen," zei organisator Michael Freilich die hoopte dat hiermee ook het antisemitisme in Europa kan worden aangepakt.

In zijn toespraak benadrukte de ambassadeur van het Koninkrijk Bahrein, Abdulla bin Faisal bin Jabr Al Doseri, de essentiële rol van de interreligieuze dialoog en coëxistentie bij het opbouwen en in stand houden van de dynamiek van de akkoorden.

De ambassadeur van Marokko, Mohammed Ameur, wees op de sterke culturele banden die al voor het begin van de diplomatieke betrekkingen met Israël bestonden, dit vanwege de één miljoen Marokkaanse Joden die in Israël wonen. Hij stond stil bij de immense prestaties van de afgelopen drie jaar op vele fronten, waaronder economie, wetenschap, cultuur, defensie en landbouw.

De Israëlische ambassadeur Idit Rosenzweig Abu: "De Abraham Akkoorden hebben aangetoond dat eenheid kan inspireren en kansen kan bieden. Ze bieden een venster op een mogelijke toekomst van de regio en tonen aan dat wanneer zowel leiders als gewone burgers vrede en samenwerking als prioriteit stellen, een veel betere toekomst voor het Midden-Oosten mogelijk is".

Sandra Oweida, plaatsvervangend ambassadeur van de VAE, sprak over het verbreden van de cirkel van vrede en roemde de vele verwezenlijkingen en tastbare resultaten voor miljoenen mensen in de regio.

VS-ambassadeur Michael Adler schreef: "Het bevorderen van banden tussen mensen is een cruciaal onderdeel van diplomatie. Het was een voorrecht om de derde verjaardag van de ondertekening van de Abraham Akkoorden te vieren, overeenkomsten die de diplomatieke relaties tussen Israël en Arabische staten blijven verdiepen en een basis bieden om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken."

"Het is een echte eer om deze viering te mogen organiseren. Na decennia van mislukte pogingen hebben de Abraham Akkoorden niet alleen de hoop op vrede in het Midden-Oosten nieuw leven ingeblazen, maar ook geleid tot een respectvolle dialoog en betekenisvolle samenwerking. Dit bewijst dat er geen alternatief is voor vrede.  Daarom heeft Hongarije de verlenging van de Abraham Akkoorden gesteund en zal het dit blijven doen. - aldus Tamás Iván Kovács, ambassadeur van Hongarije in België en Luxemburg. 

Onderwerpen