Michael Freilich: “Ik laat mij de mond niet snoeren”

Door Michael Freilich op 19 september 2023

Iraanse journalist Antoine Hooman Shahbandi spant een rechtszaak aan tegen Kamerlid Michael Freilich wegens laster en eerroof. De aanleiding? Een kritische vraag van Freilich over de rol van de journalist op Twitter, vandaag bekend als X. “Vrije meningsuiting”, reageert het Kamerlid, “Ik zal dan ook niet toegeven aan dit soort intimidatie via het gerecht.”

Waarover gaat het?

De heer Shahbandi woonde de Kamercommissie bij over de Iraanse visa-affaire en deelde daarover enkele openbare Facebookposts, zoals een karikatuurtekening van de minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib. Hij maande haar in het bericht aan om “sterk te blijven tegenover de N-VA”.  Het bericht werd vervolgens opgepikt door de Franstalige krant La Dernière Heure, waarop Freilich via een tweet een kritische vraag stelde over de opmerkelijk partijdige communicatie van de journalist. Dat leidde uiteindelijk tot de aanklacht.

Dwangsom

Opmerkelijk is dat de journalist verdedigd wordt door niemand minder dan Fernand Keuleneer, een advocaat die op X bekend staat om uitgerekend zijn ongezouten meningen. Zij eisen een schadevergoeding van 10.000 euro, plus een dwangsom van 3.000 euro voor elke dag dat de tweet online blijft.

Niet verwijderen

Maar Michael Freilich is niet van plan om die te verwijderen. “Dit is dan ook een klassiek geval van lawfare of een praktijk waarbij het gerechtelijk apparaat wordt ingeschakeld om iemand zijn rechten in te perken”, reageert hij. “Maar we zijn niet in Iran. Er zal dus meer nodig zijn om mij de mond te snoeren”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is