Met een nieuwe vaudeville bij bpost zit wankelende minister Petra De Sutter in de hoek waar de klappen valt: “U bent bevoegd minister maar weet nooit van niets”.

Door Michael Freilich op 28 oktober 2022

Dinsdag berichtten we uitvoerig over het onderzoek bij bpost naar prijsafspraken tussen bpost en de grote uitgevers van de kranten, om zo van de overheid een artificieel hoge subsidie voor de bedeling van kranten te bedingen. Het was onze Michael Freilich die de bal in dit dossier aan het rollen bracht. Net zoals tijdens de verkoop van de winkels van bpost aan een gokbedrijf stond bevoegd minister Petra De Sutter erbij, en keek ze ernaar. Een te passieve houding, aldus Michael Freilich, die de minister opriep alerter te zijn op haar beleidsdomein. 


Michael Freilich: “Ik wist het niet” – dat was uw antwoord 2 jaar geleden toen bleek dat de raad van bestuur van bpost op de hoogte was dat er een fraudeonderzoek liep naar de toenmalige CEO Van Avermaet. “Ik wist het niet” – dat was uw antwoord 1 jaar geleden toen u uit de lucht kwam gevallen over de verkoop van de bpost krantenwinkels aan een casinogroep. En “Ik wist het niet” – dat was uw antwoord deze week toen ik u erop attent maakte dat er een interne audit liep over mogelijke malversaties aan de top van het bedrijf."

Patroon

"Ziet u een patroon? U bent bevoegd minister maar weet nooit van iets. U komt altijd uit de lucht gevallen. U loopt aan het handje van bpost in plaats van daar de leiding te nemen. Is dat goed bestuur? Of is dat groen bestuur? Maar het wordt erger: In de commissie verklaarde u op dinsdag dat de doorgedreven audit bij bpost er kwam op vraag van de voorzitster van de Raad van Bestuur. Maar wat blijkt uit de krant? Het was helemaal niet de voorzitster maar de CEO Dirk Tirez zelve die de extra audit had aangevraagd. Wat is het nu? En waarom weet u het opnieuw niet? U zou het nochtans moeten weten! Sorry maar hebt afgedaan als minister. Klop toch eens op tafel, schrap dat miljoenencontract en zorg dat u uw huis op orde heeft!”

 
 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is