Als lid van de Kamercommissie Economie kom ik regelmatig in contact met buitenlandse ondernemers, journalisten, medici, advocaten, economen, en anderen, die van heinde en ver komen voor internationale bijeenkomsten, congressen en investeringen in Europa. Steeds vaker krijg ik de vraag waarom de wachtrijen bij de grenscontrole een uur of langer duren.

Ik heb mijn ongenoegen hierover al eerder geuit op sociale media en heb daarom zowel de minister van Binnenlandse Zaken als Brussels Airport bevraagd. Bij de luchthaven wordt het probleem bevestigd.

Thomas Vanwing, Public Affairs Manager van Brussels Airport, verklaart: "Deze wachttijden lopen regelmatig op tot 45-60 minuten of zelfs langer. De wachttijd is te lang en heeft nadelige gevolgen voor onze passagiers, zoals vertragingen en het missen van vluchten en aansluitingen (voor transferpassagiers)."

Hij wijdt dit aan "het structurele tekort aan personeel bij de federale luchtvaartpolitie op Brussels Airport", dat "slechts voor 65% is ingevuld, wat neerkomt op een tekort van 183 voltijdse equivalenten".

Verantwoordelijkheid

Als hoofdstad van de Europese Unie en als exporteconomie zijn we afhankelijk van internationale handel en inkomende (internationale) zakenreizigers. Wat heeft het voor zin dat Alexander De Croo een dure publiciteitscampagne voert om ons land internationaal aan te prijzen wanneer de eerste ervaring na aankomst op ons grondgebied er een van frustratie is en een voorbeeld van onze onbekwaamheid om basisdienstverlening op orde te krijgen?

Ik beschouw dit dan ook als een blamage voor de federale regering in het algemeen en in het bijzonder voor onze minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V). Haar voorganger, Pieter De Crem (eveneens CD&V), slaagde er ook nooit in om het probleem adequaat op te lossen. Daarom roep ik de regering op om hier een prioriteit van te maken.

Mijn collega Sigrid Goethals, die de luchthavenpolitie al langer opvolgt sluit zich daar bij aan: "Nijpende tekorten bij het politiekorps blijven maar aanhouden, de structurele oplossingen en de bijhorende budgetten die minister Verlinden moet aanbrengen blijven uit. Hoe lang moeten onze burgers hier nog het slachtoffer van zijn? Het is niet 5 voor 12 maar 15 over 12."

Niet alleen voor de vertrekkende vakantiegangers, maar ook voor onze vele internationale bezoekers.