Kernwapendebat: geen nood aan linkse hypocrisie

Door Michael Freilich op 16 januari 2020Op 16 januari vindt in de Kamer een bijzonder belangrijk debat plaats over kernwapens. Ik vraag me af waarom Groen en vooral de socialisten niets hebben gedaan toen ze zélf in de paars(groene) regeringen zaten? Tussen 1999 en 2007 was André Flahaut ook minister van Landsverdediging.


LINKSE HYPOCRISIE


Ik vind dat een bijzonder hypocriete houding van deze partijen. België is sinds jaren, en ook vandaag de dag nog steeds qua financiële bijdrage aan de NAVO de "slechste leerling" v/d klas.
We mogen dus niet naïef zijn qua veiligheid.


VEILIGHEID EERST


De N-VA wil vanzelfsprekend ook een wereld zonder kernwapens. Maar dit mag geenszins ten koste gaan van onze veiligheid of die van onze bondgenoten die al meer dan een halve eeuw aan onze zijde staan. 
België moet zich dus loyaal gedragen binnen de NAVO-strategie. 
 

IEDEREEN DRAAGT BIJ

 

Enerzijds ontrading van agressie - ook met nucleaire wapens - en anderzijds ontwapening door vertrouwen op te bouwen en te onderhandelen met de landen uit de Europese periferie. 

We doen aan ‘risk and burden sharing’: iedereen moet zijn steentje bijdragen!

 

UNILATERALE STAPPEN CONTRAPRODUCTIEF

 

Een kernwapenvrije wereld, waar ik uiteraard ook voorstander van ben, zal er maar komen na multilaterale onderhandelingen met álle betrokken spelers. Voor ons land is
het zetten van unilaterale stappen niet zonder risisco's, zelfs potentieel gevaarlijk maar vooral contraproductief. 


Ik roep dan ook mijn collega's op om vooral hun gezond verstand te gebruiken wanneer men straks op het stemknopje drukt...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is