Interne bpost mail bewijst: krantenconcessie reeds sinds 2016 doorgestoken kaart

Door Michael Freilich op 14 juli 2023, over deze onderwerpen: bpost

Maar ook huisadvocaat en raad van bestuur hebben boter op het hoofd.

Het was reeds geweten dat er collusie in het spel zat bij de toekomstige miljoenenconcessie voor het bedelen van kranten en tijdschriften in ons land, maar voor het eerst onthult de krant Het Laatste Nieuws dat de huidige, nog steeds lopende, concessie ook doorgestoken kaart was. Uit een interne mail die de krant kon inkijken, blijkt dat bpost wist dat zijn grootste concurrent geen offerte zou indienen. (niet toevallig, een paar maanden nadien kocht bpost zijn concurrent voor een veel te hoog bedrag over).

“Dat contract loopt al sinds 2016”, foetert N-VA Kamerlid Michael Freilich die de bal eerst aan het rollen bracht in de Kamer. “Reken maar eens uit, aan minstens 50 miljoen euro fraude per jaar, spreken we al gauw over 400 miljoen euro weggegooid belastinggeld sinds 2016”.

Freilich: “Die voorkennis betekent dat bpost wist dat het als enige een offerte ging indienen. Dan was het natuurlijk makkelijk om de prijs met tientallen miljoenen te verhogen.”

De mail bewijst zwart op wit dat er voorkennis was, daarom rijst de vraag waarom de advocaten van bpost, aan wie de mail gericht was, toen niet aan de alarmbel trokken? Voorkennis is illegaal en moet gemeld worden aan de autoriteiten, de aanbesteding moet dan in principte opnieuw worden uitgeschreven. Dat is hier niet gebeurd wat aantoont dat ook de advocaat medeplichtig is. Toch lezen we daar niets over in de audit. De reden is evident. De opsteller van die audit blijkt hetzelfde advocatenkantoor, Eubelius, te zijn!

Dit is een zware blamage die voor mij heel de audit onderuit haalt. Hoe kan je nu zelf rechter en partij spelen? Eubelius schreef jarenlang mee aan de contracten voor bpost. Het is dan ook evident dat die zichzelf niet zullen incrimineren/ beschuldigen.

Dit is in de eerste plaats een grove fout van de raad van bestuur van bpost, onder leiding van Audrey Hanard van de PS. Hoe heeft die de opdracht voor de audit aan Eubelius kunnen overhandigen terwijl ze wist dat die betrokken partij waren? Of was het net de bedoeling om alle schuld in de schoenen van enkelingen te stoppen om zelf buiten schot te blijven? Die piste lijkt nu aanneembaar.

Mijn conclusie is duidelijk: heel de raad van bestuur moet opstappen, dit is een kapitale fout die ofwel manifeste onkunde etaleert ofwel kwade wil. Ook moet de audit moet opnieuw worden uitgevoerd, ditmaal door een externe en neutrale partij (fors)! Ik kijk naar de regering, want die zijn de enigen die de raad van bestuur kan ontslaan. Maar of Paul Magnette en de PS daarmee akkoord zullen gaan, daar vrees ik voor.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is