Bij de uitreiking van de huidigen, tweede, concessie aan bpost in 2019 werd het vorige contract niet adequaat geëvalueerd en werd de eerlijke mededinging met de voeten getreden; het bestek verleende een buitengewoon concurrentieel voordeel aan de bestaande concessionaris bpost. Ook de regelgeving over de concessieovereenkomsten werd geschonden door onder meer te veel vrijheid aan bpost te laten rond prijsherzieningen, wat ook al minstens twee keer zou geresulteerd hebben in misinkomsten voor de overheid.

Verder schiet ook de controle door de overheid op de uitvoering van het contract te kort, wat alweer misgelopen inkomsten met zich mee zou brengen. Zo werd een boete van 2,5 miljoen euro wegens ontoereikende veiligheid op de sites waar de nummerplaten gemaakt worden niet geïnd. Wegens grote vertragingen bij de levering van nummerplaten werd een boete van € 260.000 opgelegd, terwijl daar eigenlijk een contractuele boete van 2,3 miljoen euro bovenop had moeten geïnd worden.

Ik was zeer geschokt toen ik dit rapport las. Ik vind het onaanvaardbaar dat er door gebrek aan eerlijke concurrentie en met op maat gemaakte concessies duurdere prijzen aan de burger worden doorgerekend.

Daarom zal ik volgende week de bevoegde minister Petra De Sutter hierover bevragen. 

Onderwerpen