Dubieus mondmaskerbedrijf Avrox failliet: “Hallucinant hoe overheid zich in luren liet leggen”

Door Michael Freilich op 26 oktober 2022, over deze onderwerpen: Coronacrisis
Michael Freilich

De Luxemburgse postbusfirma Avrox S.A. die ons land voor tientallen miljoenen euro’s oplichtte met het leveren van giftige mondmaskers tijdens de coronacrisis is failliet verklaard. Kamerlid Michael Freilich: “Een Luxemburgse postbusfirma, schimmige Jordaanse investeerders, en een aankoopprocedure die rammelde. Al van het begin heb ik gewaarschuwd voor de mondmaskerdeal met Avrox. Met dit failliet zal de Belgische belastingbetaler geen cent meer terug zien.”

Kamerlid Michael Freilich onderzocht de toenmalige aanbesteding voor mondmaskers op vermoedens van fraude en constateerde dat Avrox een postbusbedrijf was van een Jordaans miljonair. Later werden ook de gezondheidsrisico’s van de geleverde maskers vastgesteld. Nu blijkt dat op 17 oktober de firma Avrox S.A. failliet werd verklaard door de Luxemburgse rechtbank.

Drie keer in de luren gelegd

Freilich is niet verbaasd: “Ik wees sinds het begin op het frauduleuze karakter van Avrox. Dat ze nu hun verantwoordelijkheden willen ontvluchten, was dus te verwachten.” Het is namelijk zo dat het faillissement kan betekenen dat geen van de gedupeerde partijen nog geld zal zien van Avrox. “De federale overheid laat zich dus weeral in de luren leggen, nadat eerst bleek dat de firma fraude had gepleegd bij de aanbesteding en nadien werd vastgesteld dat de maskers giftig waren”, aldus Freilich.

Fluiten naar compensatie

Het faillissement van Avrox S.A. is reeds gepubliceerd op Luxembourg Business Register en is ook reeds online te raadplegen. “Ik vrees dat de overheid zal kunnen fluiten naar enige vorm van compensatie. Het is stuitend hoe onverantwoord zij zijn omgegaan met dit dossier en hallucinant dat de belastingbetaler hier wederom voor heeft moeten opdraaien”, besluit Michael Freilich.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is