5G is de telecomtechnologie van de toekomst en biedt veel meer dan supersnel internet. Dankzij het 5G-netwerk zullen honderden miljoenen apparaten verbonden zijn met het internet en met elkaar. De logistieke sector, de medische wereld, fabrieken en productieprocessen zullen er daardoor helemaal anders uitzien. De impact op onze maatschappij en onze economie is dus bijzonder groot.

Veiligheidswaarschuwing

Uit het antwoord van de bevoegde minister blijkt voor het eerst dat de Belgische veiligheidsdiensten beschermingsniveau 4 adviseren bij de uitrol van het 5G-netwerk, wat inhoudt dat telecomproviders een beperking zou worden opgelegd om apparatuur van niet-betrouwbare leveranciers te gebruiken. “Het advies van de veiligheidsdiensten moeten wij au sérieux nemen. Dit is een duidelijke wake-upcall die vraagt om dringende actie. Daarom zullen wij de komende weken werken aan een wetgevend kader dat toelaat de aanbevelingen te implementeren. Wij willen waterdichte garanties voor een veilig 5G-netwerk”, zegt Freilich.

Snel actie nodig

“Met Brussel als zetel van diverse Europese instellingen en de NAVO is het daarenboven ook belangrijk om de informatieveiligheid in de hoofdstad te garanderen. Maar ook onze havensteden dienen extra beschermd te worden. Ik roep daarom op om hier over de partijgrenzen heen constructief met ons samen te werken aangezien het gaat om de bescherming van de nationale veiligheid en soevereiniteit van het land”, besluit Freilich.