Op een contract over het beheer van de rekeningen van de staat, goed voor een vergoeding van 38 miljoen euro per jaar, zou Bpost liefst 30 miljoen euro winst maken. En voor een contract om de nummerplaten te maken voor voertuigen zou 10 miljoen euro te veel betaald zijn. Vanmiddag ondervroeg Michael Freilich in de Kamercommissie Economie minister van Werk Pierre-Yves Dermagne over de kwestie. We konden hem nadien strikken voor een kort gesprek.


-    Michael, het aandeel van Bpost nam sinds maandag een flinke duik. Een teken aan de wand?   
Michael Freilich: “Het is duidelijk dat de contracten tussen de overheid en bpost niet gezond zijn, noch voor het bedrijf zelf, noch voor de belastingbetaler. Eerder al stelden zowel het Rekenhof als de Inspectie Financiën zich ernstige vragen bij de toewijzing en de voorwaarden daarvan. Bpost kan in zijn huidige structuur enkel overleven dankzij allerhande subsidies. Daarzonder is het bedrijf verlieslatend. De koersval die we nu zien gebeuren illustreert dat. Beleggers anticiperen daarmee op een nieuwe marktrealiteit voor het bedrijf, waarbij de gunning van veel te royale overheidscontracten aan Bpost niet langer vanzelfsprekend is.”

-    Minister Dermagne was opvallend terughoudend in zijn antwoorden vandaag. Opvallen deed hij vooral met een krachtige verdediging van de concessie en subsidie voor de verdeling van kranten, die volgens hem een “grote maatschappelijke meerwaarde” zou hebben.
Michael Freilich: “De PS bekijkt dit dossier fundamenteel anders dan ons. Voor hen staat tewerkstelling binnen Bpost voorop. Als er peperdure overheidscontracten nodig zijn om die op peil te houden of uit te breiden, dan maalt de PS daar niet om. Wij bekijken de zaken anders. Voor ons primeren de belangen van de belastingbetaler. Enkel wanneer dat noodzaak is zou de federale overheid contracten mogen afsluiten met postbedrijven en dan nog alleen aan marktconforme voorwaarden, na een openbare aanbesteding die in alle eerlijkheid verloopt. Wat de concessie voor krantenbedeling betreft zijn wij duidelijk: die is vandaag niet langer opportuun. Slechts tweehonderdduizend mensen genieten daarvan, terwijl elf miljoen burgers de subsidie daarvoor moeten ophoesten. Dat is onverantwoord.”

-    In je repliek klaagde je het gebrek aan openheid aan over dit dossier bij zowel Bpost als de regering als meerderheidsaandeelhouder.
Michael Freilich: “Het is pas nadat ik in de Kamer kritische vragen stelde over de prijsafspraken bij de gunning van de concessie voor de krantenbedeling dat de bal aan het rollen ging en er een audit kwam. Dat terwijl de regering als meerderheidsaandeelhouder mensen zitten heeft in de Raad van Bestuur. Ook nu nog merk ik een reflex van geslotenheid. Hoe komt het dat minister Dermagne de audit wel heeft ontvangen en wij, Kamerleden, die niet mogen inkijken? De regering is in deze gunningen betrokken partij. Het is aan ons, volksvertegenwoordigers, om ze controleren. Maar dat kunnen we maar, indien we ook toegang krijgen tot alle informatie. Wij blijven alvast doorvragen. We laten dit dossier niet los.”

Onderwerpen