"Bpost, de favoriet van de PS, verliest het objectieve proces van de openbare aanbesteding, en plotseling wordt alles stilgelegd. Nog erger is dat de PS de regels van het spel nu volledig probeert aan te passen. Dat is compleet ongepast.” Hij verwijst daarmee naar het 'alternatief' van Dermagne waarmee abonnees hun abonnementsprijs fiscaal kunnen aftrekken, uitsluitend voor papieren kranten. “Of dat fiscaal-juridisch standhoudt, is maar de vraag.”

Jarenlang uitgebuit

De manier waarop de regering zich nu in allerlei bochten wringt om PPP of Proximy geen kans te geven, spreekt dan ook boekdelen voor Freilich: “Dat toont aan hoe bpost keer op keer bevoordeeld wordt. Dat terwijl ze jarenlang de overheid en de belastingbetaler hebben uitgebuit met veel te hoge prijzen voor deze dienst." Terwijl PPP de kranten voor 18 cent per stuk zou kunnen verspreiden, inde bpost namelijk al acht jaar lang 61 cent per krant. Dat is meer dan het driedubbele.

Onderzoekscommissie

Michael Freilich eist helderheid over de banden tussen de regering en bpost met betrekking tot de krantenconcessie. "Daarom pleit ik al geruime tijd voor een onderzoekscommissie in het parlement."