Ondanks herhaaldelijke vragen daartoe van Michael Freilich, blijft een onafhankelijk onderzoek daarover uit. Vandaag betrad Michael Freilich het halfrond met een vraag hierover aan Pierre-Yves Dermagne, vicepremier voor de PS. Daarmee ging hij recht naar de bron, want minister Dermagne was verantwoordelijk voor het contract over de krantenbedeling, waarin sprake is van groteske over-facturatie door bpost.  

Michael Freilich: “Op 1 februari heeft uw regering een audit aangekondigd naar het miljoenencontract over de krantenbedeling. Maar er is helemaal geen audit. Nochtans was het uw kabinet die ervoor ging zorgen. U zegt nu, we hebben gezocht naar een bureau die dit kon, maar hebben die niet gevonden. Komaan zeg. U wil niet zoeken! U wil niet vinden! Want uw partij is altijd voorstander geweest van dit krantenbedelingcontract en van een zo ruim mogelijk subsidie daarvoor. Ook het Rekenhof bedankt nu voor die eer. Logisch. De taak van het Rekenhof is de begroting en de financiële staatshuishouding doorlichten, niet een onderzoek voeren naar onrechtmatige prijsafspraken en collusie door een beursgenoteerd bedrijf. Maar geef nu eens toe, meneer de minister: daar bent u heel blij mee. U bent verheugd dat het onderzoek naar deze onverkwikkelijke zaak niet opschiet.”

Minister Pierre-Yves Dermagne stelde in zijn audit droog vast dat er inderdaad een aanbesteding werd gedaan om zo’n audit uit te voeren, maar dat geen enkel auditbureau zich daarvoor kandidaat gesteld heeft en dat het Rekenhof dat evenmin wenst te doen, bij gebrek aan wettelijke bevoegdheid daartoe. Er zou wel nog een intern onderzoek gevoerd worden, dat tegen november zou worden opgeleverd. Maar biedt dat de nodige garanties op objectiviteit? De vraag stellen is ze beantwoorden. Michael Freilich kwam in zijn repliek dan ook tot de enige mogelijk conclusie: “Enkel een parlementaire onderzoekscommissie kan duidelijkheid bieden.”

Onderwerpen