Belgische staat veroordeeld wegens uitblijven basisbankdienst

Door Michael Freilich op 15 december 2021, over deze onderwerpen: Banken, Economie, Horeca, Ondernemen
Michael Freilich

Ondernemingen die via regulieren bankinstellingen geen bankrekening (meer) krijgen, kunnen rekenen op de basisbankdienst. Dat voorziet althans de wet op de basisbankdienst. Alleen blijft die wet voorlopig dode letter, omdat de FOD Economie treuzelt met het publiceren van de nodige Koninklijke Besluiten. De Belgische staat wordt hier nu voor veroordeeld door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. "Een blamage voor minister van Economie Dermagne (PS)", zegt N-VA-Kamerlid Michael Freilich, die het wetsvoorstel over de basisbankdienst mee indiende.

Vlaamse bedrijven geen prioriteit?

Freilich wijst erop dat vooral Vlaamse ondernemingen de dupe zijn van het ontbreken van deze basisbankdienst. "Voor deze PS-minister zijn onze Vlaamse ondernemingen blijkbaar geen prioriteit. Spijtig, want het zijn vooral Vlaamse bedrijven die de motor zijn van onze welvaart."

Geen activiteit meer uitvoeren

De wet op de basisbankdienst voorziet dat ondernemingen die tot drie toe geweigerd worden bij een bank om een rekening te openen, bij de FOD Economie terecht kunnen voor een bankrekening. "Daarmee vermijden we dat ondernemingen geen bankrekening meer kunnen openen en dus de facto geen zelfstandige activiteit meer zouden kunnen uitoefenen. Het gaat vooral om ondernemingen die al eens een faillissement doormaakten of in bepaalde sectoren werken, zoals de horeca", aldus Freilich, die hoopt dat de wet nu snel in voege zal treden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is