Belang van defensie en onze steun aan de NAVO

Door Michael Freilich op 24 juli 2019

Eind juli 2019 heb ik samen met mijn N-VA collega's in de commissie Defensie (Theo Francken en Peter Buysrogge) een bezoek gebracht aan het nieuwe NAVO hoofdkwartier in Evere.

We werden er hartelijk ontvangen door de Belgische ambassadeur, Pascal Heyman, en zijn staff.

Onze delegatie kreeg een presentatie over hoe het gebouw tot stand kwam (de planning, de eigenlijke bouw, de afwerking, enz.) gevolgd door een rondleiding en een briefing over de actuele 'hot topics', o.a. de gespannen situatie rond Iran en de Straat van Hormuz, de strijd tegen IS en Irak en Syrië, terrorisme, de asielcrisis en operaties waar Belgische troepen aan deelnemen zoals de missies in Niger en Afghanistan.

Voor de komende jaren blijft de grootste bekommernis echter het gebrek aan financiële middelen. De Belgische bijdrage aan defensie ligt ver onder het gevraagde niveau en ons land bengelt al jaren onderaan de lijst.

Als stichtend lid van de NAVO én gastland voor het hoofdkwartier moeten we die discussie blijven voeren.

Dat defensie zo'n belangrijke taak heeft herinneren twee monumenten aan de binnenkoer van het gebouw ons: een deel van de Berlijnse Muur en een stuk staal uit de WTC torens die getroffen werden op 11 september.

De vrede die wij in Europa kennen en de daarmee gepaard gaande veiligheid en onze manier van leven mogen we nooit als vanzelfsprekend beschouwen. Dat is iets wat we moeten koesteren en waar we met z'n allen mee in moeten investeren. ✌️

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is