De federale regering besliste daarentegen om de lopende concessie met bpost nog eens zes maand te verlengen én het merendeel van het vrijgekomen budget de eerstkomende jaren als subsidie uit te delen aan de uitgevers.

Kamerlid Michael Freilich (N-VA): “Wij zijn verbouwereerd, maar helaas niet verrast door dit nieuws. Enkele dagen voordat de regering de gecontesteerde beslissing nam om de nieuwe concessie niet te gunnen, kondigde PPP al aan dat zij naar de rechtbank zouden trekken wanneer die onfrisse deal zou doorgaan. Wij waarschuwden toen ook dat de overheid hier een ernstige schadevergoeding boven het hoofd zou hangen. Maar Vivaldi zette koppig door.

Het is kwalijk hoe al die andere partijen in de federale regering buigen voor de PS-agenda. De PS zag niet graag de werkgelegenheid bij bpost in het gedrang komen door het afspringen van de concessie en wilde mordicus een regeling om bpost een zachte landing te laten maken. Maar daarbij neemt men wel hoge juridische risico’s. Wij zijn in het bijzonder ontgoocheld in de Open VLD, die zó opgetogen was over de onfrisse deal rond de stopzetting van het krantencontract. De premier wil zich opwerpen als “deal maker”. Alle deals die hij sluit, zijn niet de moedige beleidsbeslissingen die men van een regering mag verwachten, maar integendeel lelijke compromissen met een hoge prijs voor de belastingbetaler. Hopelijk is de kiezer zo slim om daaraan terug te denken in het stemhokje in juni.”

Onderwerpen