Michael Freilich wil dat Defensie meerkost verzekering van militairen draagt

Door Michael Freilich op 19 februari 2020
militairen


“Hoe kan het dat militairen die hun leven op het spel zetten voor het land een hogere premie moeten betalen voor een levens- of schuldsaldoverzekering?”

Die vraag stelde N-VA Kamerlid Michael Freilich in de commissie Defensie aan minister van Landsverdediging Philippe Goffin.

Vanuit de Special Forces van het leger werd recent aangeklaagd dat diverse leden, die omwille van de aard van hun functie een verhoogd risico vormen voor verzekeringsmaatschappijen, geconfronteerd worden met hogere premies of zelfs met risico’s die niet verzekerd zouden worden.  

Ook bij andere veiligheidsdiensten zoals politie en brandweer ondervindt men vaak heel wat extra kosten om een levens- en schuldsaldoverzekering te vinden die hun beroepsrisico’s dekt.

Als er al verzekeringsmaatschappijen zijn die dit aanbieden dan blijken de premies vaak bijzonder hoog te zijn en bovendien moeten ze door de betrokkenen zelf betaald worden.

“Hoe absurd is het niet dat er een aantal uitsluitingsclausules zijn waardoor wie werkt met explosieven (b.v. DOVO) of bijvoorbeeld aan parachutesprongen doet, niet verzekerd is”, vraagt N-VA Defensiespecialist Michael Freilich zich af.

Daarnaast is er ook een probleem bij buitenlandse missies, bijvoorbeeld wanneer paracommando’s of gevechtspiloten moeten worden uitgestuurd naar landen zoals Congo, Irak of Afghanistan. Zij moeten in dat geval een brief sturen naar hun verzekering om dat te melden en krijgen vervolgens een offerte terug om te mogen bijbetalen om toch verzekerd te zijn.

Michael Freilich wil dat daar verandering in komt: “Het zou toch normaal zijn als defensie die extra premies zélf betaalt. Ook bij politie en brandweer heb je vaak dezelfde problematiek. Maar dat zijn toch allemaal mensen die in dienst staan van de burger en van het land.”
 
Freilich hoopt dat de minister hier het nodige werk voor zal verrichten en zal dit dossier blijven opvolgen in de Kamer.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is