N-VA Kamer: "Verbied Hezbollah in België"

Door Michael Freilich op 26 november 2020, over deze onderwerpen: Midden-Oosten

Deze week lanceert N-VA een parlementair initiatief om de terreurbeweging Hezbollah in ons land volledig aan banden te leggen. Het gaat om een resolutie van Michael Freilich, Theo Francken, Darya Safai en Koen Metsu. (lees verder onder het filmpje)


“Iedereen weet natuurlijk dat Hezbollah een terreurbeweging is maar verschillende Europese landen geven de extremistische sjiitische beweging via een achterpoortje toch de mogelijkheid om bij ons fondsen te werven en mensen te rekruteren”, zegt Kamerlid Freilich die het dossier opvolgt.

“Dat achterpoortje bestaat erin door de militaire vleugel als een aparte entiteit te beschouwen t.o.v. de politieke vleugel. Dat is natuurlijk quatsch.”
In een videoboodschap zegt Freilich: “Het is absurd om te denken dat als je morgen 100.000 dollar overschrijft vanuit Borgerhout, Molenbeek of eender waar in dit land naar Libanon, dat Sjeik Hassan Nasrallah gaat kijken naar de mededeling en zal zeggen: ‘jongens opgelet, dit is enkel voor politieke doeleinden’. Natuurlijk weten we dat het geld gebruikt zal worden voor militaire en terroristische doeleinden, zoals Katyusha-raketten en andere.”

Els Van Hoof (CD&V), die voorzitter is van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken, beloofde om hoorzittingen te organiseren over dit onderwerp. De N-VA zou daarbij ondermeer het hoofd van de Belgische Staatsveiligheid en de Libanese ambassadeur in ons land willen horen.

“Hezbollah grossiert in criminele activiteiten in Europa zoals drugssmokkel en witwassen van geld, daarnaast is het door en door antisemitisch en pleegt het aanslagen op Joodse instellingen over heel de wereld. Het kan toch niet zijn dat we zo’n organisatie bij ons tolereren? Zeker nu er sprake is van het weghalen van militairen die Joodse instellingen bewaken is er grote bezorgdheid binnen de Joodse gemeenschap. Deze regering kan het niet maken om zowel de militairen weg te halen, als Hezbollah carte blanche te geven”, aldus Freilich.

Eerder dit jaar verboden Duitsland, Tsjechië, Estland en Servië de terreurbeweging in zijn volledigheid. Voordien deden het Verenigd Koninkrijk en Nederland dat al naast tal van andere landen buiten Europa waaronder de V.S., Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is