Onderzoek naar Bpost baas, Kamerlid Freilich (N-VA) vraagt hoorzitting in parlement

Door Michael Freilich op 9 september 2020
Jean-Paul Van Avermaet (foto: Belga)

Vandaag raakte bekende dat naast de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) ook het Amerikaanse ministerie van Justitie (het Department of Justice) bezig is met een onderzoek naar misbruiken in de Belgische bewakingssector. Bpost-baas Jean-Paul Van Avermaet, die voordien clustermanager was bij G4S, is blijkbaar aangestipt als één van de hoofdverdachten. Kamerlid Michael Freilich (N-VA) reageert ontstemd en vraag dat de postbaas snel uitleg komt geven in het parlement.

"De nieuwe onthullingen over de ceo van Bpost, dhr. Van Avermaet, dreigen het imago van ons overheidsbedrijf te schaden. Het is hoog tijd dat hij klaarheid schept over zijn rol in deze affaire voor het parlement. Het is immers de gewoonte dat nieuwe ceo's van overheidsbedrijven in het parlement toelichting geven bij hun strategische visie. Dhr. Van Avermaet is reeds in dienst vanaf februari.

Spijtig genoeg moet ik vaststellen dat er nog steeds geen datum ingepland staat voor een dergelijke hoorzitting met de CEO, in het parlement, wat mij verbaast aangezien ik voor zomer reeds mijn bezorgdheid hierover heb geuit.

Eerst was het corona, daarna moest de CEO op vakantie. Dit spelletje heeft lang genoeg geduurd.

Van Avermaet zou deze kans met twee handen moeten grijpen om het parlement, en dus het land, ervan te overtuigen dat hij steeds integer gehandeld heeft. Doet hij dat niet op korte termijn en kan hij ons hiervan niet overtuigen, dan stel ik voor dat hij tijdelijk een stap opzij zet zolang het onderzoek loopt."

(Beeld - (C) Belga: Jean-Paul Van Avermaet, ceo Bpost)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is