Extreem bezorgd na uitspraken Franse minister van Binnenlandse Zaken over terrorisme

Door Michael Freilich op 2 september 2021, over deze onderwerpen: Antisemitisme

Verschillende N-VA prominenten waaronder voorzitter Bart De Wever, Koen Metsu – die voor de partij terrorisme opvolgt in de Kamer – en Michael Freilich – die zich bezighoudt met de strijd tegen het antisemitisme – zijn extreem bezorgd over de verhoogde terreurdreiging voor Joodse sites die in Frankrijk werd afgekondigd en waarschijnlijk ook bij ons repercussies zal hebben.

"Zeer hoge dreiging"

De Franse minister van Binnenlandse zaken Gérald Darmanin heeft omwille van het zeer hoge niveau van terreurdreiging tegen Joodse instellingen, alle prefecten aangeraden om maatregelen te nemen om de veiligheid te versterken tijdens de maand september waarin verschillende Joodse feestdagen vallen. Het Franse persagentschap AFP wist deze informatie te bemachtigen aan de hand van een telex die de minister had rondgestuurd. Daarin spreekt Darmanin over « le niveau très élevé de la menace terroriste ».

De Franse minister vraagt aan de politie om zichtbaar aanwezig te zijn en om visuele controles uit te voeren aan synagogen. Hij wil daarvoor ook soldaten, die onder de Franse operatie Sentinelle op straat patrouilleren, inschakelen. Bij ons daarentegen, werd de operatie waarbij militairen aanwezig zijn op terreurgevoelige locaties, zopas beëindigd en dat zonder enige flankerende maatregelen.

Michael Freilich: “We vinden het onbegrijpelijk dat als er in Frankrijk zo’n hoge terreurdreiging is voor de komende maand men bij ons op federaal niveau alle teugels loslaat op vlak van veiligheid. Het kan toch niet dat er op enkele honderden kilometers van bij ons sprake is van mogelijke aanslagen en dat er hier niets aan de hand zou zijn.”

Koen Metsu: “We vragen dat de federale regering dringend contact opneemt met de Franse overheid om te informeren naar de concrete informatie die dergelijke waarschuwing noodzakelijk maakte en willen weten of deze terreurdreiging zich ook tot bij ons uitstrekt.”

Link Frankrijk-België

De aanslagen in Parijs (in de Bataclan en in de Joodse supermarkt Hypercacher) waren een voorbode voor de aanslagen bij ons in Zaventem en in Maalbeek. We herinneren eraan dat de aanslagen in Parijs vanuit ons land werden georganiseerd en dat de aanslag op het Joods museum in Brussel in 2014 uitgevoerd werd door de Fransman Mehdi Nemmouche. Er is dus wel degelijk een link tussen beide landen als het op terrorisme aankomt.

Kerntaak overheid

N-VA-voorzitter Bart De Wever treedt zijn Kamerleden bij: “Het is onbegrijpelijk dat de federale regering de voornaamste kerntaak van de overheid, namelijk zorgen voor de veiligheid van de hele bevolking, aan het lokale niveau overlaat door de beveiliging van de Joodse gemeenschap af te bouwen. We roepen de federale regering dan ook op om haar verantwoordelijkheid te nemen en hier het nodige voor te doen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is