Vragen nadat postbusfirma Belgisch miljoenencontract binnenhaalt

Door Michael Freilich op 8 mei 2020
Nieuwsblad
Verschillende Belgische textielhandelaars ondernemen stappen nadat bekend raakte dat het grootste deel van de bestelling voor stoffen mondmaskers naar de postbusvennootschap Avrox S.A. in Luxemburg gaat. “Volledige transparantie is nodig”, vraagt Kamerlid Michael Freilich voor N-VA.

Volgens de krant Het Nieuwsblad zou de Belgische staat een bedrag van bijna 50 miljoen euro veil hebben gehad voor deze bestelling. De firma Alsico uit Ronse heeft een advocaat onder arm genomen om de procedure aan te vechten en dreigt met juridische stappen. De firma Avrox is een totaal onbekende in de textielsector,  beschikt niet over een website, brochures en zelfs niet over een werkend telefoonnummer.

De feiten

  • De Luxemburgse vennootschap blijkt gedomicilieerd op een postbusadres in een landhuis aan de rand van Luxemburg-Stad. Op dat adres staan nog tientallen andere bedrijven ingeschreven kon een fotograaf van Het Nieuwsblad vaststellen.
  • Volgens de Europese NACE code is de enige ingeschreven economische activiteit van de firma “de huur en verhuur van wagens en lichte voertuigen.”
  • Bij nazicht in Luxemburg blijkt dat de firma niet in orde is met de wetgeving doordat het geen jaarlijkse balansen neergelegd. De laatste balans dateert van 2017.
  • Uit de cijfers van 2017 blijkt de firma een kapitaal te hebben van slechts €60.000.
  • Wie zit er achter de firma? Documenten tonen dat het gaat om de Jordaanse miljonair Mohamed Yasin Al-Talhouni die in Malta gedomicilieerd is

Brief

“We begrijpen niet dat het contract naar zo’n postbusbedrijfje gaat”, zegt Erik Magnus, directeur van Creamoda, dat bijna tweehonderd kledingen confectiebedrijven vertegenwoordigt, “dit is een gemiste kans”.

Kamerlid Freilich kon de aangetekende brief inzien die de advocaat van Alsico stuurde aan Defensie. Daarin staat onder andere: “Met verbazing nemen we kennis van deze beslissing […] deze firma is een volstrekte onbekende in de textielsector […] Gelet op het onmiskenbaar grote belang van deze opdracht begrijpen we niet dat u dergelijk onderneming zonder bewijs van betrouwbaarheid een dergelijke opdracht toewijst”.

Witwassen?

Kamerlid Michael Freilich, die lid is van de commissie Legeraankopen vraagt om duidelijkheid en sommeert de minister van Defensie om volgende week naar de commissie te komen.

“Ik zit inderdaad met een heleboel vragen. Hoe komt het dat men in zee gaat men dergelijke firma? Aangezien Avrox geen website, brochures of een telefoonnummer heeft is de vraag hoe Defensie überhaupt met deze firma in contact kwam? Als overheid moeten we klaarheid én duidelijkheid geven.

Ook wat betreft transparantie en in de strijd tegen witwassen dient men in dergelijke procedures extra omzichtig te werk te gaan. Ik wil ook graag weten wie hier de uiteindelijke begunstigde is en vraag expliciet dat de zittingen hierover niet achter gesloten deuren worden gehouden. Ik dring aan op antwoorden, dit moet tot op de bodem uitgeklaard worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is