Voorkom fraude door hoofdelijke aansprakelijkheid uit te breiden naar pakjessector

Door Michael Freilich op 25 november 2021, over deze onderwerpen: bpost

Deze week werden tientallen inbreuken vastgesteld bij postbedrijven PostNL en DPD. Het gaat om inbreuken rond deeltijdse arbeid, illegale tewerkstelling, zwartwerk en minderjarige pakjesbezorgers. De inbreuken situeren zich bij de onderaannemers van de bedrijven, waar de postbedrijven de facto niet aansprakelijk voor zijn. Dat betekent eveneens dat ze de arbeidsomstandigheden juridisch gezien ook niet kunnen controleren.  (lees verder onder de video)


Michael Freilich: “Aan dit soort wantoestanden moeten we onmiddellijk een halt toeroepen. Daarom zal ik een wetsvoorstel indienen dat deze bedrijven hoofdelijk aansprakelijk stelt voor het naleven van de loon- en arbeidsvoorwaarden bij hun onderaannemers, en ervoor zorgt dat ze dat ook kunnen en moeten controleren.”

Een systeem dat eerder met succes werd ingevoerd in bijvoorbeeld de bouw-, voedings- en bewakingssector om diezelfde redenen. Dan kan de hoofdaannemer een attest vragen van zijn onderaannemer om de RSZ toestanden te controleren, kan hij clausules toevoegen in zijn contracten waarbij de onderaannemer zich engageert om de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel mee te delen, een naamlijst krijgen van het personeel dat wordt ingezet, werken met badges,… Ieder sector heeft zijn eigenheid en de afspraken kunnen dus verschillen van sector tot sector.

“Een koeriersbedrijf dat werk uitbesteed aan dumpingvoorwaarden kan zich niet langer wegsteken achter het feit dat sociale inbreuken bij een onderaannemer niet zijn probleem is”, besluit Michael Freilich (N-VA).

Eenzelfde regeling wil de partij ook invoeren voor de maaltijdbezorgingsbedrijven zoals Deliveroo en UberEats. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is