Vraag voor meer transparantie van de federale regering

Door Michael Freilich op 6 mei 2021
Michael Freilich

N-VA Kamerlid Michael Freilich hekelt vandaag in het parlement het feit dat de federale regering weinig transparant communiceert over haar beslissingen. Aanleiding is een recente, zwaarwichtige beslissing, met een grote budgettaire impact, die niet gecommuniceerd werd.

Op de ministerraad van 25 maart werd namelijk beslist om de subsidies voor de bedeling van kranten en tijdschriften voor de periode 2023-2027 toe te kennen, dit met een kostenplaatje boven de 800 miljoen euro.

Volgens Freilich schort er duidelijk wat aan de actieve openbaarheid van bestuur zoals we die in een democratie zouden mogen verwachten.

De notulen, en dus de beslissingen van de federale ministerraad worden vandaag zeer beperkt publiek meegedeeld, het gaat enkel om een korte mededeling, en dan nog, enkel over de zaken waar de regering over wil communiceren. Zo gebeurt het dat politiek genante zaken niet tot bij het brede publiek geraken.

Michael Freilich: "Hoe kunnen parlementsleden, die als taak hebben de regering te controleren – maar ook burgers en journalisten zich correct willen informeren – dat doen indien beslissingen worden verzwegen? Dit is achterkamerpolitiek en heeft met nieuwe politieke cultuur, waar deze regering de mond van vol heeft, niets van doen”.

Hier kan men duidelijk een voorbeeld nemen aan Vlaanderen waar men uitgebreide en gedetailleerde notulen voorziet na elke ministerraad."

Bekijk hier de tussenkomst van Michael Freilich in de Kamer op 6 mei:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is