Vernietigend Rapport van Het Rekenhof over nummerplatenconcessie aan bpost

Door Michael Freilich op 25 mei 2022, over deze onderwerpen: bpost

Het Rekenhof publiceerde op 22 mei een vernietigend auditrapport omtrent de concessie aan bpost voor de uitreiking van nummerplaten. De kosten die door bpost daarvoor aanrekent aan de burger zouden kunstmatig duur zijn en zou het karakter van een retributie fel overschrijden. Zo maakt de DIV dubbel zoveel winst op het uitreikingsysteem als de eigen kosten bedragen.

Bij de uitreiking van de huidigen, tweede, concessie aan bpost in 2019 werd het vorige contract niet adequaat geëvalueerd en werd de eerlijke mededinging met de voeten getreden; het bestek verleende een buitengewoon concurrentieel voordeel aan de bestaande concessionaris bpost. Ook de regelgeving over de concessieovereenkomsten werd geschonden door onder meer te veel vrijheid aan bpost te laten rond prijsherzieningen, wat ook al minstens twee keer zou geresulteerd hebben in misinkomsten voor de overheid.

Verder schiet ook de controle door de overheid op de uitvoering van het contract te kort, wat alweer misgelopen inkomsten met zich mee zou brengen. Zo werd een boete van 2,5 miljoen euro wegens ontoereikende veiligheid op de sites waar de nummerplaten gemaakt worden niet geïnd. Wegens grote vertragingen bij de levering van nummerplaten werd een boete van € 260.000 opgelegd, terwijl daar eigenlijk een contractuele boete van 2,3 miljoen euro bovenop had moeten geïnd worden.

Ik was zeer geschokt toen ik dit rapport las. Ik vind het onaanvaardbaar dat er door gebrek aan eerlijke concurrentie en met op maat gemaakte concessies duurdere prijzen aan de burger worden doorgerekend.

Daarom zal ik volgende week de bevoegde minister Petra De Sutter hierover bevragen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is