Meer vragen dan antwoorden over diploma Proximus CEO

Door Michael Freilich op 17 december 2019, over deze onderwerpen: Telecom

Vandaag werd de nieuwe CEO van Proximus, Guillaume Boutin, voorgesteld aan het parlement.

Toch verliet ik de commissie met een ongemakkelijk gevoel. Ik wilde graag duidelijkheid krijgen over zijn diploma nadat daarover vragen waren gerezen, met name, had hij nu wel of niet een executive MBA behaald aan INSEAD, een gerenommeerde managementschool.

Groot was mijn verbazing toen de man, die eerder een uur lang op een rustige vastberaden zelfzekere manier zijn betoog had gehouden, plots een verwarde indruk gaf, ongemakkelijk op zijn stoel begon te schuiven en begon te stotteren (video hieronder).

Hij benadrukte dat hij géén “executive MBA” heeft behaald, maar wel een korte cursus had gevolgd voor “executives”.

Woordvoerder

Dit lijkt echter niet te stroken met wat een woordvoerder van het bedrijf eerder had verklaard. Zo lezen we in Trends dat de woordvoerder van Proximus bevestigde “met het C.V. van dhr. Boutin in de hand” dat die wel degelijk een executive MBA heeft gevolgd bij SFR (zijn vorige werkgever). Maar nadien wijzigde het verhaal opnieuw. Er was toch geen executive MBA, wel een cursus.

De fout zou liggen bij de persoon die de informatie over Boutin op de website van Proximus had geplaatst.

Klopt niet

Mijn eigen onderzoek lijkt dit echter tegen te spreken. Sinds juni 2017 circuleert deze "foute" informatie reeds, en dat op talloze websites. Onder andere bij zijn overstap naar Proximus van Canal+, waar hij een hoge managementfunctie verkreeg, zoals hier aangekondigd in Trends.

Vreemd dat dit verhaal al meer dan 2 jaar circuleert zonder dat het duidelijk tegengesproken werd door dhr. Boutin. En waarom bevestigde de woordvoerder van Proximus eerst het verhaal om vervolgens te ontkennen? Zijn wollige uitleg vandaag in het parlement neemt alvast de onduidelijkheid niet weg en roept meer vragen op dan antwoorden.

Een voormalig INSEAD-student reageerde inmiddels bijzonder furieus op dit nieuws en vraagt zich af of de selectieprocedure correct is verlopen.

Duidelijkheid gewenst

Gaat het om manipulatie of om een onschuldige fout? Als parlementslid is het mijn taak om in het algemeen belang, én niet in het minst van de Belgische staat, als aandeelhouder te zorgen dat dit snel uitgeklaard wordt.
Ik hoop op het laatste.

Dat kan énkel als Proximus het originele C.V. van de heer Boutin, dat hij bij zijn aanwerving in 2017 gebruikte, ter inzage geeft aan de commissieleden.

Ik roep Proximus dan ook op om dit te doen. 

Bekijk hier de hoorzitting in de commissie:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is