Pijnlijke persiflage door De Ideale Wereld

Door Michael Freilich op 19 april 2022, over deze onderwerpen: Antisemitisme

Vorige week maakte de Ideale Wereld een sketch over de oorlog in Oekraïne en een tekort aan ‘Cent Wafers’. Hiervoor gebruikt ze beelden van de film Schindler’s List en persifleerden ze bepaalde gebeurtenissen die hierin in beeld gebracht werd. Vooral het gebruik van beelden waarin Joodse mensen doodgeschoten worden door Duitse soldaten was zeer pijnlijk en ongepast.

Het is zo dat humor altijd op het randje balanceert … maar soms gaat men er onbewust over. Dat was hier duidelijk het geval. Als het nageslacht van mensen die door de verschrikkingen in Auschwitz om het leven zijn gekomen ‘in tranen uitbarst’ vanwege de luchtigheid die hierbij gehanteerd wordt, is er iets grondigs mis. Maar ook ik moest naar adem snakken na het bekijken van dit fragment. Vooral het fragment waar ook echte Holocaust overlevenden in beeld komen, bagatelliseren, is misplaatst.

Niettemin vind ik het zeer sterk dat De Ideale Wereld niet enkel hun fout heeft ingezien, maar het ook heeft rechtgezet. Het is zeer moedig om fouten te erkennen.

Hierbij mag ook de bemiddeling van Kazerne Dossin niet vergeten worden. Als onafhankelijk onderzoekscentrum, museum en memoriaal bieden ze al jaren informatie en rondleidingen door dit duister stukje geschiedenis. Het is ook in deze onafhankelijke rol dat ze opgetreden hebben, de gevoeligheden van slachtoffers indachtig. Het is ook beter dat dit gedaan werd door een onafhankelijk instituut. Daar zijn wetenschappers, historici en experts werkzaam, waardoor de tegenstem tegen dit fragment veel breder was dan enkel een proteststem uit de Joodse gemeenschap. Het was snel duidelijk dat ook een groot deel van de maatschappij dit niet zag als humor of satire, maar als onnodig kwetsend en misplaatst.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is