Minister De Sutter krijgt wantoestanden pakjesdiensten niet opgelost [video]

Door Michael Freilich op 22 april 2022, over deze onderwerpen: bpost

Opnieuw werden ernstige inbreuken op de sociale wetgeving vastgesteld in de pakjessector. Michael Freilich hekelde het uitblijven van actie van bevoegd minister Petra De Sutter, terwijl een oplossing voor de hand ligt: maak bedrijven in de pakjessector hoofdelijk aansprakelijk voor inbreuken op de sociale wetgeving door hun onderaannemers.

Lees verder onder de video


Michael Freilich: “Mevrouw de Sutter, u weet dat ik u graag zie als mens. Maar als minister bent u wel gebuisd. Na het debacle rond de CEO van Bpost en de verkoop van de krantenwinkels aan een casinogroep hebben we nu de aanhoudende wantoestanden in de pakjessector. De problemen werden al meer dan een half jaar geleden aangekaart. Wat heeft u ondertussen gepresteerd? Een wetsontwerp geschreven waarmee de vrije markteconomie op de schop gaat en het vrij ondernemerschap wordt ingeperkt… De communisten van de PVDA zijn alvast lyrisch! Ook binnen uw regering rommelt het. Vandaag konden we in de krant lezen dat uw ontwerp alleen maar negatieve reacties oogstte. Gelukkig hebben wij wél pasklare antwoorden: voor de hoofdelijke aansprakelijkheid in.”

lees verder onder deze video


Minister De Sutter herhaalde in haar repliek haar eigen standpunt dat een aanpassing van de Postwet de beste oplossing biedt. Zo wil ze pakjesbedrijven verplichten een groeiend aandeel van de pakjes zelf te bezorgen, om langs deze weg onderaanneming in de sector terug te dringen. Deze oplossing staat evenwel op gespannen voet met de Europese regelgeving rond het vrij verkeer van diensten en is daarom gedoemd om stuk te lopen op juridische klippen.

Freilich wees in zijn repliek op de verdeeldheid binnen de regering over dit dossier: “Ik ruik hier een ‘parfum de crise’. Volgens uw coalitiepartner Open VLD betekent uw wetsontwerp een inbreuk op het recht op ondernemen. Wat is dan wel de oplossing? Maak de PostNl’s en DPD’s van deze wereld juridisch verantwoordelijk voor wat hun onderaannemers uitspoken. De hoofdelijke aansprakelijkheid bestaat nu al in sectoren als de bouw. Breidt die uit naar de pakjessector. Ik zeg dat al vanaf dag 1 en ik ben blij te vernemen dat de collega’s van de VLD mij daar nu in volgen. Mijn wetsvoorstel daartoe ligt al een maand neer hier in de Kamer. Aan de liberale collega’s zeg ik: voeg de daad bij het woord, wakker dat liberale vuur nu eens aan en stem voor ons wetsvoorstel. Want op deze minister moeten jullie alvast niet rekenen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is