Importeer het Israëlisch-Palestijns conflict niet!

Door Michael Freilich op 25 mei 2021, over deze onderwerpen: Midden-Oosten
Foto van de pro-Palestinabetoging in Brussel (Belga)

Kamerlid Michael Freilich stelde vragen aan Minister Annelies Verlinden naar aanleiding van het antisemitisme bij pro-Palestina manifestaties. Ondertussen blijft UNIA doof voor deze problematiek...

Foto van de pro-Palestinabetoging in Brussel (Belga)

Telkens het conflict in het Midden-Oosten oplaait, beroert dit ook de gemoederen in ons land. Hoewel het recht op vrije meningsuiting essentieel is in een democratie, is het bijzonder verontrustend dat een buitenlands conflict telkens leidt tot uitbarstingen van antisemitisme in ons land. Tijdens een pro-Palestina betoging in Brussel werd de slogan “Khaybar Khaybar, ya yahud, Jaish Muhammad, sa yahud,” luidkeels gescandeerd. Deze strijdkreet is door zowel de Rechtbank van eerste aanleg als het Hof van Beroep in Antwerpen veroordeeld als haatdragend ten aanzien van de Joodse Gemeenschap. Daarnaast vond er ook een vechtpartij plaats in de Joods wijk in dezelfde stad.

Michael Freilich laakt het antisemitisme en heeft de Minister van Binnenlandse zaken om een duidelijk signaal gevraagd. “We moeten ervoor zorgen dat het conflict hier niet geïmporteerd wordt en de lokale joodse gemeenschap niet het slachtoffer van wordt van antisemitisme. Daarom vraag ik om een duidelijk signaal van de regering en om contact op te nemen met UNIA en hen te vragen om zich burgerlijke partij te stellen.”

Minister Verlinden ging niet in op de laatste vraag, maar veroordeelde wel het antisemitisme en zei dat een buitenlands conflict nooit een reden kan zijn voor geweld of haat tegen één bepaalde gemeenschap.

Michael Freilich hoopt dat zowel de federale regering als de politie waakzaam zullen blijven en men effectief een nultolerantie zal hanteren voor antisemitisme. Daarnaast vindt hij het zeer spijtig dat UNIA weer eens onzichtbaar blijft in dit hele debat.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is