Na cyberhack vraagt N-VA verbod op Chinese apparatuur

Door Michael Freilich op 19 juli 2022, over deze onderwerpen: Cyberveiligheid

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zat China achter recente cyberaanvallen tegen onze overheid. Meer specifiek werden het ministerie van Binnenlandse Zaken en Defensie gehackt. Kamerlid Michael Freilich, die vorig jaar via een resolutie in de Kamer de regering had opgeroepen om te onderzoeken wie er achter de verschillende cyberaanvallen zat, is blij dat er eindelijk duidelijkheid is.

Michael Freilich: “Het is voor het eerst dat ons land zo openlijk aan cyber-attributie doet, dat is een belangrijk signaal. Met zijn acties heeft China ons democratisch bestel aangevallen en onze nationale veiligheid en strategische onafhankelijkheid stevig in gevaar gebracht.”

Freilich vraagt nu actie van de regering. “Terwijl de regering spreekt van een ‘sterke afkeuring’ (we strongly denounce) komt ze niet verder dan de intentie om actieprogramma op VN-niveau te bepleiten. Daar lachen ze in China eens goed mee.”

“Het is hoog tijd om werk te maken van een verbod op zogenaamde hoog-risicoleveranciers, dat zijn leveranciers van digitale apparatuur die banden hebben met China, Rusland, enz. Overheidsdiensten, het leger en kritieke infrastructuren in ons land zullen dan niet langer gebruik mogen maken van dergelijke producten. Wij hebben hiertoe een wetsvoorstel ingediend in de Kamer en verwachten brede steun van alle partijen. Enkel door een vuist te maken worden we baas over onze digitale veiligheid.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is