Michael Freilich: "Geen zinnig mens is pro-kernwapens, maar geen enkele NAVO-lidstaat kan meegaan in verbodsverdrag"

Door Michael Freilich op 3 mei 2020, over deze onderwerpen: 7/ Veiligheid - buitenlands beleid, Antwerpen, Buitenlands Beleid, Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking, Buitenlandse Betrekkingen, Defensie, NAVO, Parlementair werk, Schriftelijke vragen

MINISTER GOFFIN OVER KERNWAPENS NA PARLEMENTAIRE VRAAG MICHAEL FREILICH

In een antwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid Michael Freilich, naar aanleiding van de discussie inzake de participatie van België aan een internationaal verbodsvraag op kernwapens, laat minister van Buitenlandse Zaken en van Defensie Philippe Goffin (MR) weten dat zoiets “in flagrante tegenspraak zou zijn” met het overeengekomen beleid binnen de NAVO.

Enkele maanden geleden werd een resolutie van sp.a hierover in de Kamer besproken nadat deze door een onvoorzichtigheid van open VLD door de Commissie Buitenlandse Zaken passeerde. Een wetsvoorstel rond een kernwapenverbod, van Groen/Ecolo, is wel nog steeds hangende in de Kamercommissie Landsverdediging.

Internationale engagementen

Kamerlid Michael Freilich wilde weten of de ondertekening van zo’n verdrag volgens de minister niet in strijd zou zijn met de internationale engagementen die ons land aanging en is tevreden met het antwoord van de minister.

Op Freilichs’ vraag of de positie van ons land, dat toch als gastland fungeert van het NAVO hoofdkwartier, bij eventuele ondertekening van zo’n verbodsverdrag in het gedrang zou komen, antwoordt Goffin: “Er is geen directe link tussen een eventueel bijtreden van het verbodsverdrag op kernwapens en de status als gastland van de NAVO. Wel is het duidelijk dat een bijtreden in flagrante tegenspraak zou zijn met het binnen de NAVO overeengekomen beleid.”

Politieke spelletjes

Michael Freilich: “De minister stelt terecht dat we streven naar een wereld zonder kernwapens, maar dat dit doel slechts op een graduele en realistische wijze kan bekomen worden. Géén zinnig mens is pro-kernwapens, maar géén enkele verantwoordelijke NAVO-lidstaat kan in zo’n verbodsverdrag meegaan. Het wordt dus tijd dat de politieke spelletjes ophouden, ook rond dit thema. Natuurlijk is het makkelijk voor partijen zoals Groen of sp.a om zich te profileren op dit dossier – zelf hebben we ze niet gehoord toen zij in de regering zaten – maar dat zal niets veranderen aan de realiteit.”

Trans-Atlantische relaties

Freilich had verder nog gevraagd naar het gevolg van de trans-Atlantische relaties en onze positie binnen de NAVO-alliantie. Ook hier laat Goffin duidelijk geen enkele ruimte voor een mogelijke toetreding tot een verdrag. Minister Goffin: “De alliantie zal in dit strategisch concept niet eenzijdig ontwapenen. Nucleaire wapen, blijven naast conventionele wapens een rol spelen in de afschrikkingsdoctrine van de NAVO.”  

Hypocrisie

Freilich trekt er alvast een heldere conclusie uit: “Wanneer linkse partijen in een regering zitten, dan hoor je ze niet over het ondertekenen van zo’n verdrag. Mijn standpunt is eenvoudig: ik ben géén verdediger van kernwapens en zodra er een realistische kans tot afbouw is zal ik de eerste zijn om daar mijn nek voor uit te steken en dat te bepleiten. Maar in afwachting daarvan hebben we er alle belang bij om onze loyauteit aan de NAVO en haar partners niet in gevaar te brengen. Ik hoop dus dat deze politieke spelletjes voorgoed van de baan zijn.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is