Bezoek Amerikaanse ambassadeur Gidwitz

Door Michael Freilich op 6 november 2019, over deze onderwerpen: In de Pers
Michael Freilich Ambassadeur Gidwicz Hoffy's

Zoals u weet volg ik namens de N-VA in de Kamer de contacten op met de Verenigde Staten en uiteraard ook met de Joodse Gemeenschap. Daarom nodigde ik op 28 oktober de Amerikaanse ambassadeur, Ronald Gidwitz uit voor een bezoek aan Antwerpen én aan de Joodse gemeenschap in deze stad. De ambassadeur die zelf ook van Joodse afkomst is, was bijzonder vereerd door de uitnodiging, waarop hij graag inging.

Ik wilde de ambassadeur vooral tonen hoe de Joodse gemeenschap reeds jarenlang succesvol geïntegreerd is in het hartje van de stad en een bijzondere bijdrage levert aan de economie en de samenleving in de koekenstad.

Het bezoek begon bij Chabad, een gekende organisatie die afdelingen heeft overal ter wereld en die de Joodse gemeenschap ondersteunt op alle mogelijke manieren. Na een rondleiding had ik een gesprek onder vier ogen met de ambassadeur onder andere over actuele aangelegenheden en de strijd tegen het antisemitisme.

Daarna werd in groep eer betuigd aan het monument voor de slachtoffers van de Shoa op de hoek van de Belgiëlei waar de ambassadeur een krans neerlegde. Mevrouw Regina Sluszny, voorzitter van het Joods FORUM, hield er een aangrijpende rede. 

Dit werd vervolgd door een rondleiding aan de grote Synagoge van de Shomre Hadasgemeenschap en aan een school van de ultraorthodoxe Belzergemeenschap. Daar ontmoette de ambassadeur ook meneer Herczl, die hem vertelde hoe hij nog door de Amerikaanse generaal Eisenhouwer werd bevrijd uit de concentratiekampen tijdens WOII. Een aangrijpend moment.

Het bezoek werd afgesloten in alle gemoedelijkheid en in een warme vriendschappelijke sfeer bij restaurant Hoffy's. De ambassadeur ontving er een exemplaar van het recent uitgebrachte kookboek van deze bekende koosjere traiteur en ik kan u alleen maar aanraden om er zelf eens kennis te gaan maken met de tradities van de Joodse keuken.

Aan tafel zaten een twintigal vertegenwoordigers van allerlei Joodse verenigingen die hun organisaties konden voorstellen.

Conclusie: een bijzonder geslaagd bezoek met een bondgenoot die belang hecht aan en respect toont voor de Joodse gemeenschap.

P.S.: Binnenkort zal ik ook een dergelijk "open" bezoek organiseren voor iederen die dat wil en dan wandelen we samen met u door de Joodse buurt en vertel ik u met plezier meer over de tradities, cultuur en de rijke geschiedenis van onze gemeenschap in Antwerpen. 


 

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is