Elke onderneming moet een bankrekening kunnen krijgen

Door Michael Freilich op 23 september 2022, over deze onderwerpen: Banken
bank

Op 23 september werd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsontwerp diverse bepalingen gestemd, waaronder ook enkele aspecten van de langverwachte basisbankendienst voor ondernemingen. Kamerlid Michael Freilich (N-VA), die al langer openlijk strijd voor een dienst als deze kwam tussen tijdens de commissie met enkele voorbeelden.

Michael Freilich: “Dit halfrond heeft op 8 november 2020 de basisbankdienst voor ondernemingen goedgekeurd. Die moest een kleine zes maanden na de stemming in werking treden, dus op 1 mei 2021. Vandaag is het september 2022 en nog altijd hebben veel ondernemingen die dringend over een bankrekening moeten beschikken geen oplossing. Daar wordt vandaag hopelijk iets aan gedaan met deze stemming. De N-VA steunt deze stemming voluit, omdat het absoluut belangrijk is dat elke onderneming in dit land de mogelijkheid heeft om een bankrekening te openen.”

Het is namelijk zo dat steeds meer ondernemingen, in veel verschillende sectoren, geen toegang meer hebben tot bankproducten, omwille van ‘de-risking’ door banken. Het gaat hier dan om markten en foren, wedkantoren, antiquairs, gaming- en cryptobedrijven, diamant- en goudbedrijven, bedrijven die aan internationale handel doen, mensen die in het verleden ooit failliet gegaan zijn, en ook diplomatieke posten.

Volgens Michael Freilich is dit wetsvoorstel ook een belangrijke waarschuwing aan Febelfin: “Het is een belangrijke waarschuwing aan Febelfin, dat nog steeds de mening is toegedaan dat die basisbankdienst er niet moet komen, dat het Parlement erop zal toezien dat deze wet niet wordt uitgehold.”

Staatssecretaris Thomas Dermine (PS) bedankte, in naam van Minister Dermagne, Kamerlid Michael Freilich voor het geleverde werk: “Nous remercions l'opposition, et singulièrement M. Freilich, pour un amendement qui a été voté avec la majorité. Il vise à permettre d'inclure des comptes de paiement en devises étrangères, ce qui est nécessaire dans certains secteurs.”

Bekijk de gehele tussenkomst en het antwoord hieronder. 

 
 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is